Wat is een topleveldomein? Ontdek het in deze uitgebreide gids!

Lysanne Hopman
leestijd
Wat is een topleveldomein? Ontdek het in deze uitgebreide gids!

Wanneer je een domeinnaam gaat registreren, is het je vast opgevallen dat hij uit verschillende onderdelen bestaat. Een van die onderdelen is het topleveldomein. Top-wat? Goede vraag. Om hierop een antwoord te geven, heb ik deze uitgebreide gids geschreven. Zodat jij hierna alles weet over topleveldomeinen.

Wat is een TLD?

Je vraagt je wellicht af: wat is een topleveldomein precies? Een topleveldomein, afgekort als TLD, is het (laatste) deel van de domeinnaam achter de punt. Bijvoorbeeld ‘nl’, ‘com’, ‘info’ of ‘org’. In het Engels heet dit deel ‘top-level domain’. Een topleveldomein wordt ook wel domeinextensie of extensie genoemd. Vaak zegt dit iets over:

  • de inhoud van de site;
  • het type organisatie;
  • de geografische ligging van de organisatie;
  • de taal van de site.

.NL geeft bijvoorbeeld aan dat het een Nederlandse website is. En .store vertelt dat je hoogstwaarschijnlijk een webshop bekijkt.

Start met je online idee. Claim direct jouw plek op het internet met een domeinnaam.

Het eerste topleveldomein

Wist je dat .com het eerste uitgegeven topleveldomein is? .COM werd voorheen beheerd door het Amerikaanse ministerie van Defensie (DoD). Nu wordt de extensie beheerd door Verisign. En de eerste .com domeinnaam? Die werd op 15 maart 1985 geregistreerd onder de naam symbolics.com.

Welke soorten topleveldomeinen zijn er?

Je kunt topleveldomeinen verdelen in 2 hoofdgroepen: ccTLD en gTLD. Daarnaast bestaan er subgroepen, zoals ngTLD. Om het je makkelijk te maken, leg ik hieronder eerst uit wat ccTLD en gTLD zijn. Vervolgens ga ik in op de subgroepen.

ccTLD

Een ccTLD (country code top-level domain) hoort bij een geografische locatie of taalgebied. Meestal zijn dit landen. Bij Nederland hoort bijvoorbeeld .nl, bij België .be en bij Duitsland .de. Er zijn echter ook ccTLDs voor een bepaald gebied, zoals .eu voor Europa. Een volledige lijst van ccTLDs vind je op deze pagina van Wikipedia.

Wist je dat een ccTLD niet altijd voor een geografische locatie of taalgebied wordt gebruikt? .TV, het topleveldomein van Tuvalu (een eilandstaat en Polynesische archipel in de Grote Oceaan), wordt ook in de televisiewereld gebruikt.

gTLD

Een gTLD (generic top-level domain) behoort niet tot een land, maar hoort bij een bepaald thema. Oorspronkelijk werden ze gebruikt voor internationale websites. Zoals .com voor commerciële doeleinden en .org voor organisaties. Een gTLD bestaat uit 3 of meer karakters.

Subgroepen topleveldomeinen

Nu je de 2 TLD-hoofdgroepen kent, is het tijd om meer te weten te komen over de TLD-subgroepen. Hieronder vind je er 7.

ngTLD

De bekendste subgroep van topleveldomeinen is ngTLD (new generic top-level domain). De groep is ontstaan, omdat bij de populaire domeinextensies (onder andere .com) steeds minder domeinnamen beschikbaar zijn. Hierdoor is het steeds lastiger om een geschikte domeinnaam te registreren. Gelukkig heb je nu dankzij de ngTLDs keuze uit oneindig veel combinaties om jouw favoriete domeinnaam te vinden. Voorbeelden van een ngTLD zijn:

  • .school;
  • .design;
  • .shop;
  • .blog.

Leestip: Ontdek deze 10 nieuwe domeinextensies.

geoTLD Amsterdam

GeoTLD

Een GeoTLD (geographic top-level domain) representeert een geografische of regionale omgeving. .AMSTERDAM staat natuurlijk voor onze hoofdstad. .AFRICA vertegenwoordigt het continent Afrika en .nyc staat voor New York City.

IDN ccTLD

Een IDN ccTLD (internationalized country code top-level domain) wordt in het taaleigen schrift of alfabet van de gebruiker weergeven. Bijvoorbeeld in letters van het Arabische alfabet of in Chinese tekens. ’ مصر.’ is bijvoorbeeld de IDN ccTLD van Egypte. En ‘.台灣’ van Taiwan.

Wist je dat webbrowsers bij het zoeken van de website via DNS de speciale tekens omzetten in ‘.xn--’, gevolgd door een set aan andere letters of getallen?

sTLD

Een sTLD (sponsored top-level domain) wordt gesponsord door een organisatie die de regels rondom het gebruik van die sTLD vaststelt en handhaaft. Een sTLD staat voor een etnische, geografische, professionele of technische community. De Universal Postal Union sponsort bijvoorbeeld .post, een exclusief topleveldomein voor de postmarkt. Andere sTLDs zijn:

  • .aero;
  • .asia;
  • .cat;
  • .coop;
  • .edu;
  • .gov;
  • .int;
  • .jobs;
  • .mil;
  • .museum;
  • .tel;
  • .travel;
  • .xxx.

.GOV en .mil kunnen alleen direct bij de uitgevende instantie van de extensie worden aangevraagd. Daarnaast moet je daadwerkelijk onderdeel zijn van de Amerikaanse overheid (government) of defensie.

tTLD

Een tTLD (test top-level domain) is bedoeld om software te testen. Om verwarring te voorkomen, heeft de Internet Engineering Task Force ervoor gezorgd dat je een domeinnaam met .test, .example, .invalid en .localhost niet kunt registreren. Je kunt ze alleen gebruiken voor documentatiedoeleinden of om software op een lokale omgeving te testen.

Infrastructure TLD

Tot slot heb je .arpa. Dit is het enige infrastructure top-level domain en wordt gebruikt voor de infrastructuur van het internet. Of beter gezegd, werd gebruikt voor het faciliteren van de overgang van ARPANET (de voorganger van het internet) naar het DNS-systeem. .ARPA staat voor ‘Address and Routing Parameter Area’ en is niet beschikbaar om te registreren.

Wie beheert een topleveldomein?

Het hangt van het topleveldomein af wie de beheerder (registry) is. SIDN beheert bijvoorbeeld de TLD .nl en DNS Belgium .be, .brussels en .vlaanderen. Radix is verantwoordelijk voor onder andere .online, .store en .site.

Een topleveldomein toekennen

Voordat een registry een topleveldomein kan beheren, moet ICANN dit toekennen. Hiervoor checkt ICANN of de partij het beheer administratief aankan en er aanspraak op kan maken. Maar ook of je het technische beheer aankan of afspraken hebt met een partij die het technisch beheer voor je uit handen neemt. In het laatste geval is het bijvoorbeeld wat vreemd als een Amerikaanse organisatie het topleveldomein .politie wil beheren.

Start met je online idee. Claim direct jouw plek op het internet met een domeinnaam.

Heeft een topleveldomein invloed op SEO?

Ja en nee. Gebruik je een domeinextensie die valt onder de hoofdgroep ccTLD, zoals .nl? Dan bepaalt Google via ‘nl’ dat de website relevant is voor de Nederlandse zoekresultaten. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld de Belgische .be of de Duitse .de.

Hoe zit het dan met de domeinextensies die onder de groep gTLD vallen? Google behandelt deze allemaal gelijk. Dus een .amsterdam extensie scoort net zo goed in de Nederlandse zoekresultaten als een .online.

Desalniettemin is content op je website doorslaggevend voor jouw plek in de zoekresultaten van Google.

Waar moet je rekening mee houden als je een TLD gaat kiezen?

Voordat je een domeinextensie gaat kiezen, is het belangrijk om eerst na te denken welke naam je wilt registreren. Hierbij zijn de volgende punten belangrijk:

  • Welke TLD past het best bij mijn site of project?
  • Maak ik geen inbreuk op het copyright van een merk of bedrijf?
  • Bestaat mijn naam uit minimaal 3 en maximaal 63 tekens?
  • Is mijn gewenste naam nog vrij?

Heb je hulp nodig bij een domeinnaam verzinnen? Probeer dan eens een domeinnaam tool.

Een domeinnaam registreren

Heb jij een geschikt topleveldomein gevonden? Dan ben je klaar om jouw domeinnaam te registreren! Bij Hostnet heb je keuze uit honderden topleveldomeinen. Zo zit er altijd een bij die bij jou past. Je vindt een lijst met topleveldomeinen op onze pagina ‘Kosten domeinnamen’.

Extra tips

Heb je een bezet domein op het oog? Dan bestaat de kans dan je de domeinnaam kunt overnemen. Hiervoor moet je de domeinnaam eigenaar checken om zo contact op te kunnen nemen. Je kunt er ook voor kiezen om een subdomein aan te maken onder je huidige domeinnaam.

Wat is het topleveldomein van jouw domeinnaam? Laat het weten in de comments!

Product
Actie 18,- 0 , 49 p/j

Domeinnaam registreren

Start je online idee. Registreer je favoriete domeinnaam in slechts 1 minuut.

  • 7 dagen p/w support
  • Gratis subdomein(en) aanmaken
  • Domeinnaam doorsturen
  • Keuze uit 850+ topleveldomeinen
  • Flexibel uitbreidbaar
  • Handige tips en tricks op ons blog
Delen
Lysanne Hopman

Lysanne Hopman werkte tot voor kort als SEO Content Specialist bij Hostnet. Haar passie voor schrijven en SEO komt tot leven in zowel haar werk als op haar lifestyleblog.

Reacties
Reageer

Praat mee over dit onderwerp

  • Laat hier jouw reactie achter.
  • Vul jouw naam in.
  • Vul jouw e-mailadres in.

Met het plaatsen van mijn reactie ga ik ermee akkoord dat Hostnet Academy (indien van toepassing) een afbeelding van https://en.gravatar.com/ toont die gekoppeld is aan het door mij opgegeven e-mailadres. Ook ben ik mij bewust van de gedragscode van Hostnet Academy.