Dit is WooCommerce [De complete gids]

Lysanne Hopman
leestijd
Dit is WooCommerce [De complete gids]

Ben je van plan om een webshop te starten? Dan heb je keuze uit verschillende webshopbouwers. Een van de beste opties is WooCommerce; een populaire webshop-plugin voor WordPress. Ben je benieuwd wat WooCommerce is? In deze complete gids ontdek je alles over de webshop-plugin.

Wat is WordPress?

WordPress is een contentmanagementsysteem (cms) waarmee je een website maakt en beheert. Doordat WordPress open-source is, download je de software gratis. Ook kun je de code inzien en deze voor je eigen site bewerken. Hierdoor maak je een website geheel naar eigen wens. Hoewel WordPress werkt met programmeertaal, is coderen niet nodig. Uiteraard kan dit wel.

Bouw WordPress-websites, -webshops en -apps in alle technische vrijheid. Inclusief SSL en zakelijke e-mail.

Wat is WooCommerce?

WooCommerce is een gratis WordPress-plugin waarmee je zelf een webshop maakt en beheert die voldoet aan jouw wensenlijstje. De plugin gebruikt de basis van WordPress en tovert dit om in een uitgebreide e-commerce-oplossing met verschillende uitbreidingsmogelijkheden. Je kunt onder andere:

Let op: Om WooCommerce te gebruiken, heb je enige technische kennis nodig.

De geschiedenis van WooCommerce

Het verhaal van WooCommerce begint in 2011 bij WooThemes. Dit was een organisatie die premium WordPress-plugins en WordPress-thema’s ontwikkelde. Het team van WooThemes bestond uit de eigenaren Mark Forrester, Magnus Jepson en Adii Pienaar. Zij huurden de developers Mike Jolley en James Koster van Jigowatt in om een zogenoemde fork* te maken van de webshop-plugin Jigoshop. Deze fork werd WooCommerce.

* Bij een fork neem je de broncode van bepaalde software over om je eigen onafhankelijke software te ontwikkelen.

De overname door Automattic

In 2015 werd WooThemes en WooCommerce overgenomen door Automattic, het bedrijf en de hoofdontwikkelaar van WordPress. Sindsdien is WooCommerce een van de populairste e-commerce-oplossingen voor ondernemers.

WordPress community

De WooCommerce-community

Omdat WooCommerce en WordPress populair zijn, is er een grote community ontstaan met miljoenen gebruikers. Er worden regelmatig lokale meetups en online liveshows gehouden om je te inspireren en te helpen om van jouw e-commercebedrijf een succes te maken. En heb je vragen over de plugin of kom je ergens niet uit? Stel je vraag op het supportforum van WooCommerce of gebruik de speciale Facebook-groep. Zo kunnen anderen uit de WooCommerce-community jou helpen het probleem op te lossen. 

Wat kan WooCommerce?

WooCommerce wordt voornamelijk gebruikt om fysieke producten online te verkopen. Denk aan baardolie, sieraden, kleding, koffie, et cetera. Daarnaast kun je met WooCommerce het volgende:

  • digitale producten verkopen;
    Onder andere ebooks, muziek en video’s. Je kunt ze zelfs als pre-order instellen.
  • diensten aanbieden;
    Bijvoorbeeld het ontwerpen van logo’s of een SEO-websitecheck.
  • tijdgebaseerde diensten aanbieden;
    Denk aan een hondenuitlaatservice of een dierenoppas.
  • abonnementgebaseerde content verkopen;
    Zoals een tijdschrift of een exclusieve krant.
  • lidmaatschappen verkopen;
    Bijvoorbeeld een maandelijkse food- of beautybox.
  • boekingen, afspraken en reservaties maken;
  • accommodaties verhuren;
  • tickets verkopen;
    Denk aan concerten en congressen.
  • cursussen aanbieden;
    Zoals een (online) pottenbak- of schildercursus.
  • externe producten verkopen.
    Bijvoorbeeld van Amazon.

Ben je al enthousiast om WooCommerce te gebruiken? Lees dan nu hoe je een WooCommerce-webshop kunt maken.

WooCommerce membership-site

Met een WooCommerce membership-site geef je betaalde toegang tot bepaalde content op je webshop. Leden ontvangen bijvoorbeeld extra’s en voordelen die exclusief voor hen verkrijgbaar zijn. Denk aan online courses, coaching of een product. Het is een manier om extra inkomsten te genereren en een loyale klantencommunity op te bouwen.

Om een membership-site te maken, heb je naast de WooCommerce-plugin ook de plugin WooCommerce Memberships nodig. Hiervoor betaal je een jaarlijks bedrag.

WooCommerce-app

Ben je vaak onderweg? Of werk je hybride (zowel thuis als op kantoor)? Met de WooCommerce-app beheer je jouw business onderweg op mobiel (Android en iOS). Je kunt producten aanmaken, bestellingen verwerken en real-time statistieken bijhouden. Heb je meerdere webshops? Dan wissel je eenvoudig van account. 

Om de app te gebruiken, dien je eerst de WordPress-plugin Jetpack en uiteraard WooCommerce te installeren op je WordPress-website.

Waarom WooCommerce

Waarom WooCommerce?

Nu vraag jij je wellicht af: waarom zou ik voor WooCommerce moeten kiezen? Ik overtuig je hieronder graag met 7 voordelen.

1. Gratis

De software van WooCommerce is helemaal gratis. Je downloadt het via de Plugin Directory van WordPress of via de Admin-omgeving van je WordPress-website. Let op: als je WooCommerce wilt uitbreiden, zitten daar meestal kosten aan verbonden. Verderop lees je er meer over.

2. Open-source

WooCommerce is ook open-source. Je kunt dus de software downloaden, code inzien en deze naar eigen wens aanpassen. Daarnaast geniet je van de laatste (technologische) ontwikkelingen, omdat iedereen kan bijdragen aan het verbeteren van de software.

3. Gebruiksvriendelijk

Het derde voordeel is dat WooCommerce vriendelijk in gebruik is. Je hoeft geen developer te zijn om een webshop op te zetten. Uiteraard is technische kennis een pre, omdat je zelf onderdelen naar smaak kunt aanpassen.

Heb je geen technische kennis en lijkt je WooCommerce lastig? Dan past Website Builder Plus beter bij jou. Met deze tool kun je in een paar stappen een webwinkel maken.

4. Flexibel

WooCommerce is ook flexibel. Je voegt allerlei soorten functionaliteiten toe met plugins en extensions. Daarnaast verander je het uiterlijk van je shop eenvoudig met speciale WooCommerce themes. Verderop in het artikel lees je er meer over.

5. Responsive

Daarnaast zorgt WooCommerce dat je website responsive is, afhankelijk van of je een responsive theme hebt gekozen. Je webshop is dus geschikt voor desktop, tablet en mobiel. Dit is handig, omdat steeds meer mensen winkelen via hun mobiel.

6. Veilig

De kern van WooCommerce en WordPress is veilig. Je dient echter zelf ook beveiligingsmaatregelen te nemen door WordPress te onderhouden. Zo houd je hackers zo veel mogelijk buiten de deur. Zorg ervoor dat je:

  • de software up-to-date houdt (van tevoren een website back-up maken, is aan te raden);
  • sterke wachtwoorden gebruikt;
  • alleen veilige thema’s en plugins downloadt;
  • thema’s en plugins die je niet gebruikt, verwijdert;
  • site bij een provider host die veiligheid belangrijk vindt.

Veiligheid bij Hostnet

Bij Hostnet helpen we om jouw WooCommerce-webshop veiliger te houden. Jouw shop draait op een goed beveiligde omgeving in gecertificeerde serverparken. Ook heb je de mogelijkheid om een veilige https-verbinding via een SSL-certificaat te gebruiken. Daarnaast verbannen we IP-adressen die vaak proberen in te loggen op je WordPress-omgeving en scannen je site 24/7 op kwetsbaarheden die we gelijk verhelpen.

7. Vindbaarheid

Tot slot is jouw webshop goed vindbaar in Google, omdat WordPress zoekmachinevriendelijk is gebouwd. Daarnaast kun je SEO-plugins installeren die je helpen jouw shop beter vindbaar te maken in de zoekmachine. Bijvoorbeeld Yoast SEO in combinatie met hun Yoast WooCommerce SEO-plugin.

Zoek je een tool die jouw webshop scant en suggesties geeft om beter te scoren in Google? Dan is een SEO tool jouw beste vriend. Zoals Marketgoo.

Waarom WooCommerce niet

Waarom niet WooCommerce?

Zoals je hierboven hebt gelezen, heeft WooCommerce veel voordelen. Maar waarom zou je juist niet voor WooCommerce moeten kiezen? Ook dat som ik voor je op.

1. Niet volledig gratis

WooCommerce download je dus gratis. Maar je plaatst jouw webshop niet online als je geen domeinnaam en hosting voor WordPress hebt. En hiervoor moet je betalen. Daar ontvang je echter veel voor terug, zoals bij Hostnet:

  • een eigen unieke domeinnaam die opvalt;
  • zakelijke e-mail waarmee je professioneel naar contacten kunt mailen;
  • een veilige websiteverbinding voor je klanten via SSL;
  • een stabiel en betrouwbaar platform waar je webshop op draait;
  • 7 dagen per week persoonlijk contact voor als je hulp nodig hebt met je domeinnaam en de hosting waarop je shop draait.

2. Veel updates

Daarnaast worden er veel WooCommerce-updates uitgerold. Het voordeel is dat je altijd over de laatste versie beschikt. Maar daarvoor moet je regelmatig je webshop updaten. En dan kan het voorkomen dat er tijdens het updaten iets misgaat. Om dit te herstellen, heb je vaak wat technische kennis nodig. Daarom is het altijd verstandig om een back-up te maken van je webshop, zodat je de vorige back-up terug kunt plaatsen.

3. Beperkingen in gratis themes

Tot slot ben je vaak beperkt tot enkele bewerkopties bij de gratis WooCommerce themes. Hierdoor richt je jouw webshop niet helemaal naar wens in. Bij betaalde themes heb je bijvoorbeeld meerdere templates en bewerkopties tot je beschikking.

BigCommerce vs. WooCommerce vs. Shopify

BigCommerce vs. WooCommerce vs. Shopify

In de inleiding las je dat er verschillende webshopbouwers bestaan om een webshop te beginnen. In hoeverre verschilt WooCommerce met BigCommerce en Shopify? Hieronder lees je het belangrijkste verschil.

Complete webshop-oplossingen

Shopify en BigCommerce zijn complete webshop-oplossingen waarbij onder andere de software, hosting en beveiliging voor je wordt geregeld. Hierdoor is de kans klein dat je jouw webshop kapotmaakt. Daarnaast beschik je over marketing- en beheertools, en een klik-en-sleepsysteem (drag and drop editor) om snel een webshop in elkaar te zetten. Ook kun je bij vragen contact opnemen met de supportafdeling.

Als je kiest voor WooCommerce, dan regel je zelf de hosting, domeinnaam, installatie en updates. Nu denk je vast, handig met Shopify en BigCommerce hoef ik 1 pakket te kopen en alles zit erop en eraan. Maar omdat je geen toegang tot de software hebt, kun je alleen aanpassingen maken die Shopify en BigCommerce toestaan. 

Alle vrijheid die je nodig hebt

Met WooCommerce heb je deze beperking niet. Je hebt alle vrijheid om de software aan te passen, en de beveiliging-, marketing- en beheertools te kiezen het best bij jou passen. Kom je ergens niet uit? Dan kun je terecht in de WooCommerce- of WordPress-community. Voor vragen over de hosting en domeinnaam, neem je contact op met je provider.

Wie gebruikt WooCommerce?

Verschillende webshops draaien op WooCommerce. Zoals de volgende Nederlandse bedrijven:

Hoe werkt WooCommerce

Hoe werkt WooCommerce?

WooCommerce werkt met verschillende onderdelen: WordPress, themes en extensions. Hieronder leg ik je aan ze uit.

1. WordPress

In WordPress werk je met een editor, genaamd Gutenberg. Dit is een klik-en-sleep-systeem; je klikt op een blok (bijvoorbeeld een afbeelding of een knop) en sleept het vervolgens naar de juiste plek. Hierdoor hoef je dus niet in de code te duiken. Heb je het blok geplaatst? Dan is het mogelijk om wijzigingen te maken. Denk aan de tekstkleur en -grootte in een tekstblok. Of de vorm van een afbeelding.

2. WooCommerce themes

WooCommerce themes (thema’s) zijn webdesigns die het uiterlijk van je webshop bepalen. Voor WooCommerce zijn er duizenden gratis en betaalde themes te vinden. Het maakt dus niet uit in welke branche je opereert, je vindt altijd een theme dat bij je past.

Elk WooCommerce theme pas je naar wens aan. Het is zelfs mogelijk om in de code te duiken als je een specifiek detail wilt toevoegen. Let op: niet elk WordPress theme werkt optimaal met WooCommerce. Je kunt wel WooCommerce als functionaliteit toevoegen, maar meestal wordt het design niet meegenomen. Kies daarom voor een theme die compatibel met WooCommerce is.

Waar vind je WordPress WooCommerce themes?

WordPress WooCommerce themes vind je bijvoorbeeld in de WordPress thema directory. Zoek naar ‘WooCommerce’ of filter je zoekopdracht met ‘E-commerce’. Tip: kijk in de beschrijving of het theme overweg kan met WooCommerce. Daarnaast biedt WooCommerce zelf ook professionele thema’s op zijn website aan. Deze filter je bijvoorbeeld op branche. Tot slot kun je ook kijken op ThemeForest voor een mooi theme dat vaak ook meerdere templates bevat.

Twijfel je of je geld wilt uitgeven aan een WooCommerce theme? Lees meer over het kopen van een WordPress-thema.

De beste WooCommerce themes

Wat zijn dan de beste WooCommerce themes? Hieronder vind je 5 populaire mogelijkheden die onze UX Designer heeft uitgekozen. De themes kosten gemiddeld zo’n € 50, maar dan krijg je er ook extra’s bij die je bij de gratis themes vaak niet hebt.

1. XStore

Bij XStore kies je uit maar liefst 45 verschillende designs. Bijvoorbeeld voor:

  • medische doeleinden;
  • advocaten;
  • marketeers;
  • restaurants;
  • zonnebrillen;
  • sieraden;
  • fietsen. 

Je kunt ook gaan voor een basisdesign dat niet is gericht op een bepaalde dienst of branche.

2. Shopkeeper

Met Shopkeeper ontwerp je prachtige pagina’s. Je hebt keuze uit zowel moderne als retro designs. Plus, Shopkeeper is eenvoudig in gebruik als je geen kennis hebt van html en css. Ook plaatsen bezoekers gemakkelijk een bestelling, zodat jij sneller conversie genereert.

3. YourStore

Een derde populair theme is YourStore. Binnen YourStore kies je uit 20 designs die heel geschikt zijn als je visueel jouw verhaal wilt vertellen. Het theme toont namelijk grote productfoto’s die er vooral op grote schermen aantrekkelijk uitzien. Kies je voor YourStore? Zorg er dan wel voor dat je kwalitatieve en mooie afbeeldingen gebruikt. Heb je die niet? Dan is dit theme niet interessant voor jou.

4. Basel

Verkoop je een specifiek product? Dan is Basel een geschikt WooCommerce theme voor jou. Binnen Basel beschik je over 34 designs die speciaal zijn gemaakt voor onder andere:

  • games; 
  • lingerie;
  • kleding;
  • cosmetica;
  • fietsen;
  • voeding;
  • schoenen;
  • horloges. 

Uiteraard kun je ook voor een basisdesign gaan en dit zelf uitbouwen voor jouw product. De designs zijn stuk voor stuk modern en de navigatie-indeling is makkelijk vindbaar.

5. Aurum

Tot slot is Aurum een fijn theme als je een WooCommerce-webshop wilt maken zonder al te veel poespas. Je kunt namelijk kiezen uit slechts 1 design. De bestelpagina’s zijn minimalistisch ontworpen, waardoor je bezoekers eenvoudig jouw producten of diensten bestellen. Aurum is niet gemaakt voor specifieke branches, waardoor je de vrijheid hebt om jouw webshop helemaal naar wens in te richten. Ook heb je keuze uit verschillende indelingen waarmee je zelf bepaalt hoe je jouw webshop toont.

Meer prachtige WooCommerce themes:

3. WooCommerce extensions

Tot slot werkt WooCommerce ook met extensions (extensies). Deze worden vaak onterecht WooCommerce-plugins genoemd, maar een extension is een onderdeel van een plugin. Extensions zijn stukjes software die je toevoegt, zodat je WooCommerce kunt uitbreiden met handige functies.

Waar vind je WooCommerce extensions?

Extensions voor WooCommerce vind je in de Extension Store van WooCommerce. Je kunt bijvoorbeeld zoeken op betalingsmogelijkheden, merchandise en verzendopties. Daarnaast is het mogelijk om een extension te vinden in de WordPress plugin directory. Hierin vind je ook plugins die compatibel zijn met de WooCommerce. Tot slot vind je ook op CodeCanyon uitbreidingssoftware.

Populaire WooCommerce extensions

Er zijn honderden gratis en betaalde extensions verkrijgbaar voor onder andere de logistieke en technische kant van je webshop. Maar ook als je het marketingdeel van je shop tot je neemt. Hieronder vind je 5 populaire WooCommerce extensions.

1. Mollie Payments for WooCommerce

Mollie biedt je internationale en lokale betalingsopties aan waarmee je online WooCommerce-betalingen kunt beheren en accepteren. Klanten hebben keuze uit verschillende betalingsmogelijkheden, zoals:

2. Adyen

Ook met Adyen bied je wereldwijde betalingen aan je klanten. Je kunt onder andere iDeal, PayPal, Visa, Mastercard, GiroPay, Sofort en Bancontact aanbieden. Ook beschik je over datagedreven betalingsoptimalisatie en realtime fraudepreventie. Groot voordeel, Adyen is gratis te downloaden.

3. PostNL

Met de extension van PostNL exporteer je bestellingen naar PostNL. Daarnaast kun je onder andere:

  • verzendlabels printen;
  • pakkettype kiezen;
  • track & trace toevoegen;
  • meerdere zendingen maken onder dezelfde bestelling.
4. Mailchimp

Met Mailchimp geef je een boost aan de sales. Zo is het mogelijk om automatische e-mails te versturen voor bijvoorbeeld productaanbevelingen of een ‘na de aankoop’-mail. Daarnaast bouw je klantrelaties op met Mailchimp. Denk aan het aanmaken van segmenten en tags, zodat je gericht communiceert naar klanten. Of het ontwerpen van socialmedia-posts en -advertenties om de aandacht te trekken.

5. GDPR Cookies for WooCommerce

GDPR Cookies bevat functionaliteiten om cookies eenvoudiger te managen, een cookiebanner te maken en je webshop te laten voldoen aan de meeste GDPR-eisen (AVG).

Meer WooCommerce extensions:

WooCommerce-plugins

Naast WooCommerce extensions bestaan er ook WooCommerce-plugins. Dit zijn plugins die compatibel zijn met WooCommerce. Je vindt ze onder andere in de WordPress plugin directory. Zoek naar ‘WooCommerce’ en je hebt een lijst met handige plugins. Voorbeelden zijn:

WooCommerce checklist

WooCommerce-webshop maken

Wil je een WooCommerce-webshop maken? Dan heb je een aantal benodigdheden nodig. Met alleen de WooCommerce-plugin maak je namelijk geen webshop. Hieronder vertel ik je welke onderdelen je nodig hebt.

1. Hosting

Als je WooCommerce wilt gebruiken, heb je hosting nodig. Dit is een ruimte op een server waarop het cms al voor je is geïnstalleerd. Die ruimte huur je bij een hostingprovider, zoals Hostnet. Ben je van plan om klein te beginnen? Dan kun je met onze dienst WordPress-website maken of WordPress Hosting uit de voeten. Ga je een grote webshop runnen of vermoed je dat jouw shop snel gaat groeien? Met Performance Hosting ben je verzekerd van genoeg resources om je shop soepel te laten draaien. Je installeert in 1 klik WordPress op jouw hostingpakket.

Product

Performance Hosting

Boost jouw groeiende website of webshop. Dankzij de optimale performance van een Managed VPS.

  • Eenvoudig opschaalbaar
  • De beste performance voor je site of shop
  • Veilig en betrouwbaar high-end datacenter
  • Geen omkijken naar het technisch beheer
  • Installeer in 1 klik WordPress
  • Persoonlijke accountmanager en technici

2. Domeinnaam

Om ervoor te zorgen dat mensen je webshop via het internet bereiken, heb je ook een domeinnaam nodig. Dit is het unieke adres van je webshop.

Een domeinnaam registreren bij Hostnet

Een domeinnaam registreren bij Hostnet is simpel. Kies uit een van de honderden topleveldomeinen en je regelt jouw aanvraag in 1 minuut. Daarnaast kun je kiezen uit een looptijd van 1, 2 of 5 jaar. Hoe langer de looptijd, hoe meer korting je krijgt. Via onze onderstaande domeinchecker zie je direct of jouw favoriete domeinnaam nog vrij is.

Tip: Met de topleveldomeinen .store en .shop zien bezoekers direct dat het om een webshop gaat.

3. WooCommerce-plugin

Tot slot heb je natuurlijk de plugin van WooCommerce nodig. Deze download je gratis voor WordPress. Hiervoor moet je wel eerst WordPress installeren, tenzij je hosting aanschaft waarop WordPress al voor je is geïnstalleerd. 

WooCommerce downloaden

Je downloadt WooCommerce via de WordPress plugin directory. De makkelijkste manier is echter om de plugin te downloaden via de Admin-omgeving van je WordPress-website. Zo doe je dat:

  1. Log in om jouw WordPress-website.
  2. Ga in het Dashboard-menu links naar ‘Plugins’.
  3. Klik op ‘Nieuwe plugin’.
  4. Zoek naar ‘WooCommerce’.
  5. Klik op ‘Nu installeren’.
  6. Activeer WooCommerce om direct te starten.

Volg het volgende artikel om direct WooCommerce te installeren.

Wat kost een WooCommerce-webshop?

WooCommerce zelf is gratis te downloaden. Net zoals de software van WordPress. Maar er zitten meer kosten aan verboden. Voor een eenvoudige webshop zonder poespas betaal je gemiddeld vanaf € 6 per maand. Run je een grote webshop? Uiteraard betaal je dan meer, afhankelijk van de grootte en hoeveel webshopbezoekers je ontvangt. 

Je moet er in ieder geval met de volgende (jaarlijkse) kosten rekening houden:

  • domeinnaam;
  • hosting;
  • WooCommerce theme;
  • WooCommerce extension(s);
  • WooCommerce plugin(s);
  • optioneel: webdeveloper.
WooCommerce webshop laten maken

Een WooCommerce-webshop laten maken

Ben je niet helemaal thuis in het ontwikkelen van een webshop? Of heb je andere belangrijke taken op je bordje liggen? Schakel dan een WooCommerce-specialist in. Diegene kan een WooCommerce-webshop voor je maken met al je wensen en eisen.

Hoe vind je een WooCommerce-specialist?

Je vindt een WooCommerce-specialist door in Google te zoeken naar ‘WooCommerce-webshop laten maken’. Of wellicht ken je zelf een developer die webshops bouwt. Je kunt er ook voor kiezen om een van onze ervaren designpartners in te schakelen. Hostnet regelt dan voor de hosting van WordPress. De designpartner zorgt voor een prachtig ontwerp van je shop. Interesse? Via onze website vraag je direct een offerte aan.

De voordelen van een WooCommerce-webshop bij Hostnet*

  • Je shop blijft bereikbaar voor bezoekers door de automatische verlengingen
  • Veilige hosting op gecertificeerde dataservers
  • Gratis beveiligde https-verbinding via SSL Let’s Encrypt
  • Hosting die met je meegroeit als jouw business groeit
  • WordPress wordt Nederlandstalig geïnstalleerd
  • 7 dagen per week support op de hosting
  • Handige tips en tricks op ons blog

* Kijk voor alle specifieke voordelen bij onze WordPress-diensten.

Product

WordPress Hosting

Bouw snel websites, webshops en apps op WordPress Hosting. Inclusief uitgebreide features.

  • 7 dagen p/w hostingsupport
  • Zakelijke e-mail
  • Gratis Wildcard SSL
  • Geoptimaliseerde WordPress-hosting
  • Stabiel en razendsnel platform
  • Direct opgeleverd
Delen
Lysanne Hopman

Lysanne Hopman werkte tot voor kort als SEO Content Specialist bij Hostnet. Haar passie voor schrijven en SEO komt tot leven in zowel haar werk als op haar lifestyleblog.

Reacties
Reageer

Praat mee over dit onderwerp

  • Laat hier jouw reactie achter.
  • Vul jouw naam in.
  • Vul jouw e-mailadres in.

Met het plaatsen van mijn reactie ga ik ermee akkoord dat Hostnet Academy (indien van toepassing) een afbeelding van https://en.gravatar.com/ toont die gekoppeld is aan het door mij opgegeven e-mailadres. Ook ben ik mij bewust van de gedragscode van Hostnet Academy.