WordPress 6.6 is uit – Dit verandert er voor jou

Athiná Fourtounidis
leestijd
WordPress 6.6 is uit – Dit verandert er voor jou

Er worden regelmatig grote updates bij WordPress uitgevoerd. Deze updates bestaan uit kleine bugfixes, maar ook uit nieuwe opties die je gebruikservaring flink kunnen verbeteren. In dit artikel vertel ik je wat je kunt verwachten van WordPress 6.6.

Designelementen

Er zijn heel wat nieuwe designelementen toegevoegd, waarmee je je website nog beter kunt stijlen. Naast dat er nieuwe fonts en kleurenpaletten zijn toegevoegd, zijn er een aantal grote updates. Dit zijn ze op een rijtje:

1. Site achtergrondafbeelding
Je kunt nu een afbeelding als achtergrond gebruiken over je gehele website. Voorheen was dit beperkt, maar inmiddels kun je zelf de grootte, positie en herhalingen van je achtergrondafbeelding bepalen. 


2. Sectie-specifieke stijlen
Gebruik je een thema? Dan was je voorheen beperkt in de stijlen die je per blok kon gebruiken. Deze moesten allemaal aan hetzelfde thema voldoen. Met de nieuwe upgrade kun je voor iedere sectie op je website een andere stijl kiezen. Je hoeft dus niet meer direct het hele thema van je website aan te passen. 

3. Rasters
Met Grid en Grid Layout blokken, kun je nu snel en makkelijk rasters indelen zonder plugins te gebruiken. Rasters kun je onder andere gebruiken voor afbeeldingen, video’s, reviews, en testimonials. Er is een auto-optie die je helpt om je rasters mobielvriendelijk te maken, maar je kunt ook een handmatige-optie gebruiken. Ben je benieuwd hoe dit werkt? WordPress heeft een instructievideo voor je gemaakt. 

4. Schaduw effecten
Je kunt vanaf nu schaduweffecten toevoegen aan knoppen, afbeeldingen en andere WordPress-elementen. Je kunt ook je eigen, custom schaduw stijlen maken. Met deze schaduwen kun je een mooie en subtiele eigen stijl creëren.

5. Negatieve marges
Je kunt de marges van je blokken nu negatief maken. Met de marge geef je aan hoeveel pixels je wilt hebben tussen twee blokken, zoals tussen een tekst en een video. Doordat je een negatieve marge kunt invoeren, kun je twee blokken over elkaar heen laten lopen. Daarmee kun je bijvoorbeeld makkelijker een tekst over een afbeelding of video plaatsen.

De editor

Aan de editor zijn zowel grote als kleine aanpassingen gemaakt. De grootste verandering is de nieuwe layout bij het bekijken en aanpassen van je pagina’s. Deze is een stuk overzichtelijker gemaakt. Daarnaast zie je nu een voorvertoning van je pagina’s in de sidebar, voordat je er 1 selecteert om te bewerken. Dat werkt sneller dan eerst op de pagina klikken. Ook is de publiceer-sectie aangepast. Deze is overzichtelijker; alle opties zijn dichter bij elkaar gezet, waardoor ze makkelijker te vinden zijn. 

Plugin rollbacks

Plugins worden al een tijdje automatisch geüpdatet. Dit is fijn, maar er kwamen wat problemen bij kijken. Het komt namelijk weleens voor dat het niet lukt om een plugin te updaten. Hierdoor werkt de plugin niet of minder goed, wat gevolgen kan hebben voor je website. Om te voorkomen dat onderdelen van je website hierdoor stuk gaan, heeft WordPress plugin rollbacks geïntroduceerd. Lukt het niet om een plugin te updaten? Dan wordt de plugin automatisch teruggezet naar de vorige versie. Zo blijft je site optimaal draaien, en kun jij in de tussentijd uitzoeken waarom de update niet gelukt is. Je kunt dan rustig de tijd nemen om dit probleem op te lossen. 

Gesynchroniseerde patronen

Sinds kort zijn er gesynchroniseerde patronen mogelijk in WordPress. Dat betekent dat je zelf een groep van elementen kunt maken, en die meerdere malen kunt gebruiken. Een voorbeeld van zo’n groep is een productkaart met een afbeelding, beschrijving en knop. Als je dit vaker gebruikt, is het handig om een patroon te maken die je kunt hergebruiken. 

Nu is het zo dat je zo’n groep van elementen soms wilt aanpassen, zonder dat deze automatisch overal op je website wordt aangepast. Dit kan nu: je kunt zo’n gestandaardiseerde groep nu per plek op je website aanpassen. Bijvoorbeeld als je 1 knop anders wilt omdat je een aanbieding hebt. 

Overige updates

Natuurlijk zijn er ook wat prestatie-updates uitgevoerd om jouw ervaring met WordPress te verbeteren. Zo zijn er overbodige thema-onderdelen verwijderd, is automatisch laden voor grote en overbodige onderdelen uitgezet, en is de laadtijd van bepaalde templates met 33% verminderd. 

Product

WordPress-website maken

Breng je idee tot leven. WordPress is de ideale start voor je blog, website of webshop.

  • 7 dagen p/w hostingsupport
  • Zakelijke e-mail
  • Gratis https-verbinding
  • Ruime keuze in thema’s en plugins
  • Automatisch geïnstalleerd
  • Direct aan de slag

Conclusie

De nieuwe WordPress 6.6 release is niet baanbrekend, maar er zijn zeker wat nieuwe handige functionaliteiten geïntroduceerd. De automatische rollbacks van mislukte plugin-updates zullen je helpen om je website beter te laten functioneren, en met de nieuwe designopties kun je unieke en mooie dingen creëren. 

Heb je toevoegingen op dit artikel? Of heb je vragen? Laat dan hieronder een reactie voor ons achter. Succes met je website!

Delen
Athiná Fourtounidis

Athiná is een boekenwurm met een liefde voor schrijven. Naast haar diverse job als communicatiespecialist bij Hostnet houdt zij van reizen, fitness en mode.

Reacties
Reageer

Praat mee over dit onderwerp

  • Laat hier jouw reactie achter.
  • Vul jouw naam in.
  • Vul jouw e-mailadres in.

Met het plaatsen van mijn reactie ga ik ermee akkoord dat Hostnet Academy (indien van toepassing) een afbeelding van https://en.gravatar.com/ toont die gekoppeld is aan het door mij opgegeven e-mailadres. Ook ben ik mij bewust van de gedragscode van Hostnet Academy.