Een mini-onderneming: ideeën om te starten en groeien

Ties Van Beusekom
leestijd
Een mini-onderneming: ideeën om te starten en groeien

Een mini-onderneming of minibedrijf, wat is dat eigenlijk? En waarom zou je er eentje beginnen? Veel mensen lopen rond met een idee waar ze iets mee zouden willen doen. Maar hoe zet je de stap van een idee naar een eigen project of kleine onderneming? In dit artikel help ik je op weg met concrete voorbeelden.

Wat is een mini-onderneming?

Heel simpel gezegd is er geen vaste definitie. Het spreekt voor zich dat je zo’n onderneming in je eentje opzet en runt. Maar een algemeen erkend begrip is het zeker niet. Toch zijn er een aantal kenmerken van mini-ondernemingen die vaak terugkomen:

  • Een mini-onderneming starten doe je met eigen geld.
  • Mini-ondernemingen worden vaak parttime, tijdens avonduren en in het weekend, gerund.
  • Er is geen sprake van (gehuurde) bedrijfsruimte.

Inderdaad, het is allemaal relatief: een mini-onderneming of small business is wat je zelf vindt. Run je een webshop met een flinke omzet vanuit een zolderkamer? Dat kan nog steeds prima een mini-onderneming zijn. Maak je zelf kunst of kleding of ben je op andere wijze creatief? Dan heb je al een goede basis om als “mini-ondernemer” aan de slag te gaan. 

Groeien met je small business

Bovenal geldt dat wat klein begint, niet klein hoeft te blijven. Test je ideeën in de praktijk en kijk waar vraag naar is. Begint het eenmaal te lopen? Dan kun je vanzelf stappen zetten om verder te groeien. Werk je vanuit huis, dan kun je overwegen een fysieke winkel te starten. Gaat de verkoop van je handwerk via een platform als Etsy goed, dan kun je bijvoorbeeld denken aan het opzetten van een eigen webshop. En is er veel vraag naar de dienst die je aanbiedt, dan zou je verder kunnen gaan als freelancer of zzp’er.

Hoe begin je een mini-onderneming?

  • Gewoon beginnen…

Bij het idee om ergens mee te beginnen is het vooral zaak niet al te veel te twijfelen. Begin gewoon. Zet de boel in beweging. Omdat inspiratie vaak vanzelf vanuit een hobby of passie ontstaat, hoeft jouw bedrijfje niet in één dag in de steigers te staan. Maar begin je niet, dan komt het er nooit van. Een goede eerste stap is het kiezen van een naam en vastleggen van een domeinnaam. Dat kan ook in omgekeerde volgorde, want je wilt natuurlijk graag een naam die als domein nog beschikbaar is. Zo kun je later een website hangen onder de naam van je mini-onderneming.

Start met je online idee. Claim direct jouw plek op het internet met een domeinnaam.
  • Waar ga je wat aanbieden of verkopen?

De volgende stap is het nadenken over inkoop- en verkoopkanalen, waarbij het afhangt van wat je precies wilt verkopen. Waar koop je in en waar verkoop je vervolgens? Dat klinkt ingewikkelder dan het is. Verkoop je een dienst of iets wat je zelf maakt? Dan is er bijna geen inkoop nodig, buiten materiaal dat je gebruikt.

Een verkoopkanaal kan een lokale snuffelmarkt, een website, maar ook social media zijn. Naast dat je op een website producten kunt verkopen of diensten leveren, staat een eigen website professioneel. En het is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk om een eigen website of webshop te maken.

Pro tip: Wist je dat je een domeinnaam ook naar je socialmediaprofiel kunt laten doorverwijzen? Als iemand je domeinnaam typt, dan komt hij terecht bij je (zakelijke) profiel.

Product
Actie 9,50 0 , p/m

Website Builder

Je eigen professionele website in slechts 3 stappen. Vandaag nog online.

  • 7 dagen p/w support
  • Gebruiksvriendelijke drag-and-drop-sitebuilder
  • Geschikt voor elk apparaat
  • Coderen is niet nodig
  • Aanpasbaar naar smaak en wens
  • Ruime keuze aan kant-en-klare templates

Mini-onderneming voorbeelden

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je alleen met het plan voor een kleine onderneming rondloopt, maar nog niet weet wát je precies gaat doen. Het hangt af van je eigen talenten en interesses, maar er zijn wel veel small business ideeën die je makkelijk naast een vaste baan kunt uitvoeren. Denk aan de volgende voorbeelden:

  1. Zelfgemaakte spullen verkopen

Ben je creatief aangelegd en vind je het leuk om bezig te zijn met je handen? Zet wat je maakt dan online te koop. Er zijn genoeg platformen waarop je je handgemaakte waar kunt verkopen. Dat kan bijvoorbeeld op Marktplaats, maar ook een website als Etsy is daar heel geschikt voor. Op Etsy zie je de meest uiteenlopende DIY-producten voorbijkomen. Je vindt er bijvoorbeeld allerlei soorten zeep, sieraden en houtwerk. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is een markt voor.

Voorbeeld: Hester Gersonius uit Amsterdam maakt borduursels, die er op het eerste gezicht wat oubollig uitzien. Maar de spreuken die ze op de werkjes borduurt zijn eigentijds en eigenwijs, zoals ‘Eat sleep rave repeat’ of ‘Thug life’. Ze verkoopt ze met succes over de hele wereld via Etsy.

  1. Teksten schrijven

Houd je ervan om te schrijven? Er is veel vraag naar goede tekstschrijvers. De opkomst van AI heeft daar weinig aan veranderd. Of het moet zijn dat de nieuwe technologie juist laat zien dat een tekstschrijver met een unieke stijl onvervangbaar is. Als je schrijven leuk vindt en het je goed afgaat, dan zou je je kunnen aanbieden als tekstschrijver. Je kunt bijvoorbeeld productteksten maken of marketingteksten schrijven voor anderen. Belangrijk hierbij is dat je je eigen, herkenbare schrijfstijl ontwikkelt.

  1. Een webshop met een klein aantal producten 

Heb je oog voor wat trending is? Start dan een eigen webshop met een klein aantal producten. Om inspiratie op te doen voor mogelijke producten voor je mini-onderneming kun je Google Trends gebruiken. Ook de gratis tool Glimpse is erg handig om trends mee te ontdekken. De Verenigde Staten zijn vaak een voorloper, dus een trend die pas later overwaait naar Nederland kun je daar al eerder ontdekken op een e-commercewinkel als Amazon.

Een webshop maak je gemakkelijk met onze eigen Website Builder. Of gebruik WordPress in combinatie met WooCommerce.

Product

Webshop maken

Bouw je eigen professionele webshop met Website Builder Plus. Zonder te coderen.

  • Gebruiksvriendelijke drag-and-drop-sitebuilder
  • Eenvoudig producten, bestellingen en verzendopties beheren
  • De beste koopervaring op elk apparaat
  • Onbeperkt pagina’s en producten aanmaken
  • Diverse betaalopties waaronder iDEAL
  • Ruime keuze uit professionele templates
  1. Foto’s (of video’s) verkopen

Doe je niets liever dan het schieten van foto’s? En heb je oog voor het perfecte plaatje? Start dan met het verkopen van foto’s. Dat kunnen bijvoorbeeld productfoto’s zijn of snapshots van je laatste verre reis. Ondanks het gemak van AI is er ook als fotograaf genoeg te doen. Kies een niche: maak je graag portretfoto’s of loop je graag mee tijdens bruiloften? Leg je daar dan op toe.

Het is slim om op een eigen website je fotografiewerk te laten zien. Zo’n website heet een portfolio. Bezoekers kunnen dan in een oogopslag zien wat voor foto’s je maakt.

  1. Workshops geven

Blink je ergens in uit? En vind je het leuk om je kennis daarover te delen? Dan is het geven van workshops misschien iets voor jou. Dat kan over de meest uiteenlopende onderwerpen. Denk aan een workshop over het maken van sieraden of een interactieve sessie over het leren bespelen van een instrument.

Workshops kun je ook online geven. Dat kan zowel live als met eerder gemaakte (video)opnames. Een WordPress-website kun je met wat hulp van een plug-in omtoveren tot een website waar je online je workshops verkoopt. Het voordeel van online is dat je niet aan een fysieke locatie gebonden bent. Zo kun je ook mensen helpen die je anders niet zou bereiken, omdat ze aan de andere kant van het land wonen.

Bouw WordPress-websites, -webshops en -apps in alle technische vrijheid. Inclusief SSL en zakelijke e-mail.

Hierboven zie je voorbeelden van mini-ondernemingen die zich in de praktijk al hebben bewezen. Dat levert misschien al wat inspiratie op. Vind je het lastig om een definitieve keuze te maken? Blijf vooral dicht bij je eigen talent, passies en ervaring. Grote kans dat je met iets waar je al ervaring in en verstand van hebt het meeste succes boekt. En zo houd je het ook leuk op de lange termijn.

Waar moet je rekening mee houden bij het starten van een mini-onderneming?

Heb je dan alleen een idee nodig om een mini-onderneming te beginnen? Nou ja, in principe wel. Maar in de praktijk komt er net iets meer bij kijken. Als je een naam hebt, een domein hebt vastgelegd en (misschien) je ideeën ook op papier hebt uitgeschreven, is het verstandig om in ieder geval onderstaande stappen te doorlopen.

Een mini-onderneming starten in 3 stappen

1. Domeinnaam of website

Een eigen website voor je mini-onderneming is altijd een goed idee, zelfs als je niet via je website wilt gaan verkopen. Wanneer mensen zaken willen doen met een bedrijf checken ze vaak eerst de website. Heb je geen website of eentje die er niet professioneel uitziet? Dan is de kans groter dat ze toch ergens anders shoppen.

2. KvK-inschrijving

Als ondernemer moet je je in Nederland in principe inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Daardoor kom je in een publiek register waar ook anderen kunnen zien dat jouw bedrijf bestaat. Voor een mini-onderneming is inschrijven bij de KvK niet altijd noodzakelijk. De KvK zelf geeft meer informatie over wanneer een inschrijving nodig is.

3. Zakelijke bankrekening

Verkoop je iets, dan moet het geld natuurlijk ergens terechtkomen. Bij kleine ondernemers is dat vaak de eigen bankrekening. Daar is in principe ook niets op tegen. Het mag en het kan. Wel is het zo dat een privérekening minder professioneel oogt dan een zakelijke rekening op naam van je bedrijf. Ook maakt een aparte rekening de boekhouding eenvoudiger.

Maak werk van jouw idee

Als je succesvolle ondernemers vraagt wanneer hun bedrijf begon, dan is het antwoord vaak minder verrassend dan je misschien verwacht. Soms is er wel een plek (bijvoorbeeld de zolderkamer of schuur) maar niet echt een vastomlijnd moment. Ondernemen, daar rol je vaak geleidelijk in. En eigenlijk is ieder bedrijf ooit als mini-onderneming begonnen, met een ondernemer met een idee.

Product
Actie 18,- 0 , 49 p/j

Domeinnaam registreren

Start je online idee. Registreer je favoriete domeinnaam in slechts 1 minuut.

  • 7 dagen p/w support
  • Gratis subdomein(en) aanmaken
  • Domeinnaam doorsturen
  • Keuze uit 850+ topleveldomeinen
  • Flexibel uitbreidbaar
  • Handige tips en tricks op ons blog
Delen
Ties Van Beusekom

Ties is journalist, copywriter en content marketeer. Hij werkt al jaren in het communicatievak en heeft veel ervaring in het schrijven van effectieve teksten over onder meer IT en marketing.

Reacties
Reageer

Praat mee over dit onderwerp

  • Laat hier jouw reactie achter.
  • Vul jouw naam in.
  • Vul jouw e-mailadres in.

Met het plaatsen van mijn reactie ga ik ermee akkoord dat Hostnet Academy (indien van toepassing) een afbeelding van https://en.gravatar.com/ toont die gekoppeld is aan het door mij opgegeven e-mailadres. Ook ben ik mij bewust van de gedragscode van Hostnet Academy.