Wat is een websitemaker? [Verdiepende gids]

Lysanne Hopman
leestijd
Wat is een websitemaker? [Verdiepende gids]

Wil je een eigen website maken, maar heb je geen ervaring met coderen? Geen zorgen. Een websitemaker biedt uitkomst. Wil je precies weten wat een websitemaker is? Dan ben je aan het juiste adres. In deze gids vind je alle informatie die je nodig hebt.

Wat is een websitemaker?

Een websitemaker is een (online) programma waarmee je zonder technische kennis een website maakt. Via een gebruikersomgeving bouw en beheer je webpagina’s met behulp van een drag-and-drop-functie. Je klikt en sleept als het ware je website in elkaar zonder 1 regel te coderen. Hierdoor is een websitemaker geschikt voor startende websitebouwers. Een websitemaker wordt ook wel ‘website maker’, ‘websitebouwer’ of ‘websitebuilder’ genoemd.

Klik en sleep in 3 stappen je eigen professionele website in elkaar. Coderen is niet nodig.

Online vs. offline websitemakers

Er bestaan zowel online als offline websitemakers. Het voordeel van online websitemakers is dat je werkt in een webapplicatie. Hierdoor kun je altijd en overal werken aan je website. Het maakt dus niet uit als je thuis, op kantoor of onderweg bent. Bovendien hoef je je geen zorgen te maken over de opslagruimte op je computer, omdat alle data online wordt opgeslagen.

Wat kun je met een websitemaker?

Met een websitemaker kun je verschillende soorten websites maken. Hieronder vind je een aantal onderwerpen.

  • restaurants en café’s
  • evenementen, festivals en feesten
  • reizen, sportieve uitjes en dagjes weg
  • portfolio’s en cv’s
  • agencies en andere dienstverleningen
  • zakelijke websites
  • bloemisten, bakkerijen en andere (lokale) winkels
  • et cetera

De voordelen van een websitemaker

Een websitemaker heeft een tal van voordelen. Om een paar belangrijke te benoemen:

  1. Gebruiksvriendelijk
    Gebruiksvriendelijkheid is een van de hoofdfuncties van een websitemaker. Hierdoor is het eenvoudig om zelf een site in elkaar te zetten.
  2. Geen technische kennis nodig
    Je hebt geen technische kennis nodig om aan de slag te gaan met een websitebuilder. Je maakt namelijk gebruik van kant-en-klare functies die je eventueel naar eigen wens kunt aanpassen.
  3. Snel
    Door de kant-en-klare functies bouw je snel je eigen website. Je hoeft dus niet meer elke pagina apart te coderen en te ontwerpen. Daarnaast is je site aanpassen eenvoudig.
  4. Responsive
    De meeste websitebouwers zijn responsive gemaakt. Dit betekent dat je website er altijd goed uitziet op elk apparaat. Leestip: een responsive website maken.
  5. Kosteneffectief
    Een websitemaker bespaart kosten, omdat je geen webdeveloper meer hoeft in te huren die een website voor je maakt.
  6. Personaliseerbaar
    Je hebt toegang tot aanpasbare templates waarmee je onder meer kleuren, lettertypen en andere elementen zelf kunt bepalen.
  7. Technische ondersteuning
    Wanneer je ergens tegenaan loopt en er niet uitkomt, krijg je vaak technische ondersteuning.

De nadelen van een websitemaker

Een websitemaker biedt voor startende websitebouwers handige functies. Toch kan een websitemaker onhandig zijn als je meer (technische) ervaring hebt. Je bent beperkt in:

  1. maatwerk
    Websitemakers bieden aanpasbare mogelijkheden. Maar als je op zoek bent naar een specifieke functie voor je business, dan kun je beperkt zijn. In dit geval moet je een maatwerk website laten maken door een webdeveloper.
  2. coderen
    Een websitemaker is bedoeld om zo eenvoudig mogelijk een website op te zetten. Hierdoor heb je (bijna) geen mogelijkheden om in de code te duiken als je specifieke functies wilt aanpassen of toevoegen.
  3. integratie met andere tools
    Vaak biedt een websitemaker integratiemogelijkheden zoals met Google Analytics. Maar niet alle tools worden ondersteund. Het kan dus voorkomen dat je jouw favoriete externe tool niet kan koppelen aan de websitemaker.

Wie gebruikt een websitemaker?

Een websitemaker wordt vooral gebruikt door startende websitebouwers die (nog) geen kennis hebben van websites bouwen. Of mensen die snel en eenvoudig een website willen maken. 

Ben je benieuwd wat de ervaringen zijn van ondernemers die een websitemaker gebruiken? Lees dan de verhalen van onze serie Website van de maand.

Hoe werkt een websitemaker?

Een websitemaker werkt eenvoudig. Over het algemeen heb je slechts 3 stappen nodig om een prachtige website te maken. Dit zijn ze:

  1. Kies een ontwerp
    Een websitebuilder bevat kant-en-klare templates of sjablonen. Hiermee bepaal je het uiterlijk van je website, zoals de lay-out, de kleuren en het lettertype.
  2. Voeg elementen toe
    Nadat je een ontwerp hebt gekozen, voeg je elementen toe. Denk hierbij aan afbeeldingen, teksten en socialmedia-knoppen. Dit doe je met een drag-and-drop-functie. Je klikt op een component naar keuze en sleept dit naar de gewenste plek.
  3. Zet de website live
    Ben je tevreden met je site en heb je gekeken of alles klopt? Dan is het tijd om je website live te zetten. Vaak gaat dit met 1 druk op de knop.

Hoeveel kost een websitemaker?

Hoeveel een websitemaker kost, hangt af van verschillende factoren. Ik kan je dus geen duidelijk antwoord geven. Er zijn bijvoorbeeld gratis websitemakers verkrijgbaar of betaalde abonnementen. Over het algemeen ben je tussen de enkele euro’s per maand kwijt voor een basiswebsite tot hogere bedragen als je een uitgebreide website wilt maken.

Houd er ook rekening mee dat je te maken kan krijgen met extra kosten. Bijvoorbeeld voor een domeinnaam en hosting.

Wat heb ik nodig voor een websitemaker?

Als je gebruik wilt maken van een websitemaker, heb je 2 dingen nodig. Dit zijn een domeinnaam en een websitepakket. Hieronder vertel ik je er graag meer over.

1. Domeinnaam

Een domeinnaam is het unieke adres van je website. Je kunt dit vergelijken met een huisadres. Dit adres heeft iemand nodig om je huis te kunnen vinden of bijvoorbeeld om een brief te sturen. Met een domeinnaam kunnen bezoekers dus je website bereiken. ‘Hostnet.nl’ is bijvoorbeeld onze domeinnaam.

Topleveldomein

Een domeinnaam bestaat uit een naam, bijvoorbeeld je bedrijfsnaam, en een topleveldomein. Een topleveldomein is het laatste deel van de domeinnaam, zoals ‘nl’ en ‘com’ en zegt vaak iets over een taal, regio of branche waarin de website actief is. ‘NL’ geeft bijvoorbeeld aan dat je een Nederlandstalige website bezoekt.

Een domeinnaam aanschaffen

Om een domeinnaam te gebruiken, dien je een domeinnaam te registreren. Dit kan bij een zogenoemde registrar, zoals Hostnet. Je zoekt een favoriete domeinnaam uit, vult je gegevens in en rond de bestelling af. Het kost je slechts 1 minuut en daarna zorgen wij ervoor dat de registratie soepel verloopt.

Product
Actie 18,- 0 , 49 p/j

Domeinnaam registreren

Start je online idee. Registreer je favoriete domeinnaam in slechts 1 minuut.

  • 7 dagen p/w support
  • Gratis subdomein(en) aanmaken
  • Domeinnaam doorsturen
  • Keuze uit 850+ topleveldomeinen
  • Flexibel uitbreidbaar
  • Handige tips en tricks op ons blog

2. Websitepakket

Naast een domeinnaam heb je een websitepakket nodig. In dit pakket zitten een websitemaker en een hostingoplossing. Hosting is het huren van een stuk ruimte op een server (computer) waarop alle bestanden van je website worden bewaard. Vergelijk hosting maar eens met een huis. Iemand kan je adres wel hebben, maar als er geen huis is te zien, heeft diegene er niets aan. Dit is ook zo met websites. Als je een domeinnaam hebt, maar geen hosting, zien bezoekers geen website.

Hostnet Website Builder

Een voorbeeld van een websitepakket is de Hostnet Website Builder. Website Builder is een gebruiksvriendelijke websitemaker waarmee je eenvoudig en snel je eigen website opzet. Je krijgt toegang tot een ruim aanbod aan kant-en-klare templates die je eventueel naar wens kunt aanpassen. Met de drag-and-drop-sitebuilder sleep je zogenoemde componenten naar de gewenste plek, zoals socialmedia-knoppen. Voor dit alles is coderen niet nodig.

Naast de gebruiksvriendelijke omgeving beschik je over je eigen zakelijke e-mail en genoeg opslagruimte. Kom je ergens niet uit? Onze Klantenservice staat voor je klaar voor al jouw technische vragen. Of vind zelf het antwoord op onze Helpdesk. Je kunt Website Builder 14 dagen gratis en vrijblijvend uitproberen. Zo ontdek je of de websitemaker iets voor je is.

Product
Actie 9,50 0 , p/m

Website Builder

Je eigen professionele website in slechts 3 stappen. Vandaag nog online.

  • 7 dagen p/w support
  • Gebruiksvriendelijke drag-and-drop-sitebuilder
  • Geschikt voor elk apparaat
  • Coderen is niet nodig
  • Aanpasbaar naar smaak en wens
  • Ruime keuze aan kant-en-klare templates

Een webshop maken

Ben je van plan om een webshop te beginnen? Website Builder Plus heeft een optie om een eigen webshop te maken. Je kunt eenvoudig (oneindig veel) producten toevoegen en beheren in 1 dashboard. Daarnaast kun je dankzij de integratie met betalingsplatform Stripe iDEAL, cadeaubonnen, en andere wereldwijde en lokale betaalmogelijkheden toevoegen. Zelfs pakketten verzenden is eenvoudig. Je importeert de bestelgegevens, print het verzendlabel en het pakket is gereed voor verzending. Tot slot beschik je over handige functies als Google Analytics, een chatfunctie en kun je diverse voorwaarden eenvoudig toevoegen.

Product
Actie 24,- 0 , p/m

Webshop maken

Bouw je eigen professionele webshop met Website Builder Plus. Zonder te coderen.

  • Gebruiksvriendelijke drag-and-drop-sitebuilder
  • Eenvoudig producten, bestellingen en verzendopties beheren
  • De beste koopervaring op elk apparaat
  • Onbeperkt pagina’s en producten aanmaken
  • Diverse betaalopties waaronder iDEAL
  • Ruime keuze uit professionele templates

De functies van Hostnet Website Builder

Binnen Website Builder zijn er verschillende functies die je kunt gebruiken om je website te maken. Hieronder neem ik je mee in deze functies.

1. Customiser

De Customiser is de plek waar je jouw website kunt maken en beheren. Je ziet direct hoe je site eruitziet op desktop en mobiel als je ‘m live zet. Daarnaast vind je aan de linkerkant componenten die je via klikken en slepen aan een pagina toevoegt. Je hebt bijvoorbeeld componenten voor teksten, afbeeldingen, knoppen en social media. Ook kun je de websitekleuren, het menu en het template beheren.

2. Instellingen

In deze sectie vind je verschillende instellingen voor je website. Deze instellingen zijn onderverdeeld in diverse tabs, zoals ‘Algemeen’, ‘SEO’ en ‘Social share’.

Bij ‘Algemeen’ stel je onder andere de titel van je website en het logo in. Maar ook de openingstijden en het adres. Onder de tab ‘SEO’ stel je in of zoekmachines als Google je website in de resultaten mag tonen of niet. En bij ‘Social share’ voeg je een afbeelding toe die verschijnt als iemand je website op social media deelt.

3. Wat is nieuw

Website Builder wordt regelmatig geüpdatet met nieuwe functies. In het gedeelte ‘Wat is nieuw’ lees je wat er recent is toegevoegd aan Website Builder, zodat je de functie al dan niet direct toepast.

5. Help

Het is vervelend als je ergens niet uitkomt. Daarom is het altijd mogelijk om hulp te zoeken via de functie ‘Help’. Je vindt er enkele handige tips, een rondleiding door verschillende secties, handige sneltoetsen voor het toetsenbord en een link naar alle handleidingen van onze Helpdesk.

6. Webshop

In een aparte omgeving van Website Builder Plus vind je alle instellingen voor de webshop. Ik neem je kort mee door de instellingen.

  • Dashboard
    Check of je webshop live is en welke bestellingen nog open staan.
  • Producten
    Beheer de voorraad en cadeaubonnen en stel categorieën.
  • Bestellingen
    Beheer huidige bestellingen, concepten en gearchiveerde bestellingen.
  • Marketing
    Voeg kortingscodes toe om producten of diensten te promoten.
  • Shopfront
    Ga direct naar Website Builder om je webshop te ontwerpen.
  • Instellingen
    Stel verschillende onderdelen in als webshopgegevens, betaalmethoden, btw en facturen.

De standaard voordelen van Website Builder bij Hostnet*

  • Een ruim aanbod aan professionele, kant-en-klare templates
  • Gebruiksvriendelijke drag-and-drop-sitebuilder
  • Geschikt voor desktop en mobiel
  • Geen technische kennis nodig
  • De beste inhoudelijke support
  • Integratie met social media
  • Eigen zakelijk e-mailadres
  • 14 dagen gratis proberen
  • Genoeg opslagruimte
  • 7 dagen per week support
  • Uitgebreide handleidingen op onze Helpdesk

* Kijk voor alle specifieke voordelen bij onze Website Builder-pakketten.

Delen
Lysanne Hopman

Lysanne Hopman werkte tot voor kort als SEO Content Specialist bij Hostnet. Haar passie voor schrijven en SEO komt tot leven in zowel haar werk als op haar lifestyleblog.

Reacties
Reageer

Praat mee over dit onderwerp

  • Laat hier jouw reactie achter.
  • Vul jouw naam in.
  • Vul jouw e-mailadres in.

Met het plaatsen van mijn reactie ga ik ermee akkoord dat Hostnet Academy (indien van toepassing) een afbeelding van https://en.gravatar.com/ toont die gekoppeld is aan het door mij opgegeven e-mailadres. Ook ben ik mij bewust van de gedragscode van Hostnet Academy.