Handige tools voor het checken van plagiaat
Op het internet is het heel eenvoudig om teksten van iemand anders te gebruiken. Copy, paste en klaar; je hebt binnen no-time een tekst. Maar stel je voor: je hebt zelf bloed, zweet en tranen gestoken in het bedenken en schrijven van een originele, begrijpelijke tekst. Hoe vervelend is het dan als iemand anders ervandoor gaat met jouw werk en doet alsof hij/zij het heeft bedacht? Bovendien kan zogenoemde ‘duplicate content’ negatieve invloed hebben op jouw positie in Google. In dit artikel vertel ik je daarom meer over (online) plagiaat, en geef ik je tips.
Wat is plagiaat?
Voor het begrip plagiaat bestaan verschillende definities. Wikipedia geeft ons de volgende definitie:
“Plagiaat of letterdieverij is het overnemen van stukken, gedachten, [of] redeneringen van anderen en deze laten doorgaan voor eigen werk. Degene die plagiaat pleegt is plagiator of plagiaris. Degene van wie het werk overgenomen is, wordt aangeduid als geplagieerde. De schijn dat men het oogmerk heeft werk van een ander voor eigen werk door te laten gaan, neemt men weg door de bron te vermelden en door exact aan te geven wat er uit de bron is overgenomen. Vaak gaat plagiaat samen met het schenden van het auteursrecht (piraterij), maar dat is niet altijd het geval.” (Wikipedia, Plagiaat, website Wikipedia: http://nl.wikipedia.org/wiki/Plagiaat, 1 juni 2017 (laatst bezocht 2 augustus 2017).)
Volgens de Van Dale is plagiaat: “het zich toe-eigenen van het geestelijk werk van anderen en het als eigen werk openbaar maken” (Van Dale Uitgevers, website Van Dale: http://www.vandale.nl/opzoeken?pattern=plagiaat&lang=nn, 10 mei 2017.)
Kortom, plagiaat is eigenlijk het kopiëren van iemand anders werk, terwijl je doet alsof je het zelf hebt gemaakt.
Hoe voorkom je plagiaat?
Plagiaat voorkom je door bij een citaat een correcte bronvermelding te hanteren. Je kunt natuurlijk ook de tekst van iemand anders in je eigen woorden vermelden, parafraseren dus. Beter voor de zoekresultaten in Google en passender bij jouw identiteit. Ook in dat geval is het belangrijk om de bron van de informatie te noemen.
Er zijn verschillende manieren van bronvermelding, maar belangrijk is dat iedereen de informatie kan terugvinden. Hierboven, onder het kopje ‘Wat is plagiaat?’, vind je een van de manieren om bronnen weer te geven, namelijk in de lopende tekst. Hierbij vermeld je de volledige vindplaats van de informatie tussen haakjes achter het citaat of de tekst. Voor meer informatie en andere manieren van bronvermelding verwijs ik je graag naar de website van Ius mentis.
Hoe check je plagiaat?
Tegenwoordig bestaan er diverse online tools om te checken of anderen jouw teksten hebben gekopieerd op hun websites. Met andere woorden, je kunt controleren of jouw content wel uniek is. Enkele voorbeelden van zulke (vaak gratis) tools zijn:
- Copyscape;
- Grammarly;
- Plagium;
- DupliChecker;
- Plagiarisma;
- Wcopyfind;
- Copyleaks;
- PlagScan;
- Quetext;
- Plagiarism Checker.
Houd de dief!
Wat kun je doen als blijkt dat iemand jouw tekst heeft overgenomen op zijn of haar website zonder correcte bronvermelding? Normaal gesproken ga je naar de politie wanneer er sprake is van diefstal. Maar hoe zit dat eigenlijk met plagiaat? Wat kun je doen als iemand jouw werk ‘steelt’? Voor online plagiaat bestaat een speciale procedure, de zogeheten Notice-and-Take-Down-procedure. Op onze website lees je meer over deze procedure.
Gebruik jij al een tool om op plagiaat of dubbele content te checken? Welke heeft jouw voorkeur? Of ken je wellicht nog een andere tool die ik niet in mijn lijstje heb opgenomen? Laat het mij weten in een reactie!
Webhosting
Ontwikkel razendsnel websites op betrouwbare en snelle webhosting. Inclusief uitgebreide features.
- 7 dagen p/w hostingsupport
- Installeer in 1 klik WordPress
- Gratis Wildcard SSL
- Zakelijke e-mail
- Stabiel en razendsnel platform
- Direct opgeleverd