Alles over Virtual Private Servers (VPS) in 1 complete gids
Ga je een uitgebreide webwinkel starten? Of publiceer je veel afbeeldingen en video’s op je site? Dan wil je natuurlijk dat hij goed blijft draaien. Een VPS is hiervoor de geschikte hostingoplossing. Ben je benieuwd naar wat een VPS je te bieden heeft? Je leest er alles over in deze uitgebreide gids.
Wat is VPS?
Jij vraagt je vast af: wat is een VPS-server? VPS is de afkorting van Virtual Private Server. Het is een virtuele omgeving op een fysieke server die is verbonden met het internet. Op een fysieke server staan meerdere virtuele (virtual) omgevingen (server) die onafhankelijk van elkaar werken (private). Elke virtuele omgeving heeft zijn eigen kenmerken, zoals besturingssysteem en werkgeheugen. Deze deel je niet met anderen, waardoor je een krachtig stukje VPS-server tot je beschikking hebt.
Ga je voor het eerst een website maken? Of ben je van plan om een kleine site te bouwen? Kies dan voor shared webhosting al dan niet in combinatie met een websitepakket als Website Builder of WordPress.
Een Virtual Private Server bestaat onder andere uit:
- werkgeheugen;
Werkgeheugen, ook wel RAM (Random Access Memory) genoemd, bepaalt hoeveel data je in het geheugen kunt bewaren. Hoe meer RAM, hoe meer processen er tegelijkertijd uitgevoerd kunnen worden. - processor;
Een processor (CPU, Central Processing Unit) maakt alle berekeningen die nodig zijn om functies te uitvoeren. Hoe meer processoren, hoe meer mensen tegelijkertijd jouw site kunnen bezoeken. - schijfruimte;
Dit is de ruimte waar de inhoud van je website, e-mail of databases* wordt opgeslagen. - besturingssysteem;
Een besturingssysteem (OS, Operating System) heb je nodig om je VPS-server te gebruiken. Een voorbeeld van zo’n systeem is Linux of Windows. - dataverkeer.
Dit is de data die van en naar je server wordt verzonden. De hoeveelheid bezoekers en de grootte van je site hebben invloed op de hoeveelheid aan data.
* Een database is een digitaal archief waarin informatie van je website wordt geordend en opgeslagen. Je kunt databases aanmaken, bewaren en opvragen.
Wat is een server?
Een server is een computer die onderdeel is van het internet. Het internet is eigenlijk een verzameling van computers die met elkaar verbonden zijn. In de meeste gevallen beheert een hostingprovider de server. Er zijn 3 soorten servers:
- een webserver
Op deze server draaien programma’s, zodat hier een website op kan draaien. - een opslagserver
Deze server heeft een grote hoeveelheid aan opslagruimte. - een hoofdserver
Op deze server draaien vaak meerdere servers.
Hoe werkt een VPS?
Met een virtualisatietechniek wordt een krachtige fysieke server opgesplitst in meerdere virtuele omgevingen, de Virtual Private Servers. Vervolgens krijgt elke VPS zijn eigen besturingssysteem, werkgeheugen, processor, schijfruimte en dataverkeer. Met een VPS heb je vrijwel dezelfde ervaring als met een gehele eigen fysieke server (dedicated server). Daarom heet een VPS ook wel virtual dedicated server (VDS). Het grote verschil is dat je met een VPS goedkoper uit bent, omdat je de server met meerdere mensen deelt. Wordt een van de VPS’en op de fysieke server gehackt? Dan ervaar je geen hinder op je eigen VPS, omdat ze afzonderlijk van elkaar werken.
Een Virtual Private Server vs. shared hosting
Een Virtual Private Server is net zoals shared hosting een hostingoplossing waarop je bijvoorbeeld een website laat draaien. Weliswaar deel je bij beide oplossingen een server met andere mensen. Toch is er een verschil.
Performance
Shared hosting is geschikt voor als je een website begint of van plan bent om een kleine site op te zetten. Krijg je ineens veel bezoekers op je site? Dan bestaat de kans dat de server te weinig performance heeft om dit op te vangen. Immers deel je die met andere websites. Hierdoor kan jouw site offline gaan. Dit geldt ook als een andere website op jouw shared hostingserver veel bezoekers krijgt. Deze situatie ervaar je niet met een VPS, omdat deze op zichzelf werkt en zijn eigen performance tot zijn beschikking heeft.
IP-adres
Een ander voorbeeld. Stel, een website op jouw shared hostingserver wordt gehackt en verstuurt spam. Dan kan jouw website door verschillende servers worden geblokkeerd, omdat je hetzelfde IP-adres deelt met de gehackte website. Met een VPS beschik je over jouw eigen IP-adres die je met niemand deelt. Dus wanneer een andere VPS op dezelfde fysieke server wordt gehackt, heb je daar geen last van.
Desalniettemin wil ik nogmaals benadrukken dat shared hosting een goede oplossing is voor startende websites. We zorgen voor de beveiliging van de server waarop jouw website draait, zodat gebruikers onderling minder last van elkaar hebben. Hierdoor heeft niet altijd een gehackte website invloed op jouw website. Wordt je site een stuk groter? Dan kun je altijd nog overstappen op een VPS.
Wat kun je met een VPS?
Je kunt een VPS voor meerdere doeleinden gebruiken. Dit is afhankelijk van of je kiest voor een VPS die je zelf moet beheren of voor je wordt beheerd. Met een Virtual Private Server kun je onder meer:
- een groot aantal websitebezoekers opvangen;
- websites van klanten hosten;
- meerdere website hosten;
- een website met veel afbeeldingen en/of video’s hosten;
- een eigen beveiligde en privé e-mailomgeving opzetten;
- bestaande software gebruiken, zoals WordPress.
Met een VPS die je zelf beheert kun je daarnaast:
- een gameserver opzetten;
- eigen software, apps en websites ontwikkelen en testen;
- een VPN (privénetwerk) hosten;
- back-ups van een website opslaan;
- een VoIP-server opzetten, zodat je kunt bellen via het internet.
Voor wie is een VPS geschikt?
Een VPS is geschikt voor verschillende doelgroepen, wederom afhankelijk van de VPS die je kiest. Bijvoorbeeld voor:
- webdevelopers die hun software willen testen;
- gamers die zware games spelen;
- webshop-eigenaren;
- populaire websites met veel bezoekers;
- midden- en kleinbedrijven die het technisch beheer uit handen willen geven.
Welke soorten VPS zijn er?
Er zijn 2 VPS-soorten: managed en unmanaged. Hieronder leg ik beiden graag aan je uit.
1. Managed VPS
Een managed VPS is een hostingomgeving die, wat de naam al doet vermoeden, voor je wordt gemanaged door de technici van een (hosting)provider. Ze voeren updates en het onderhoud uit aan je VPS. Treedt er een storing op? Dan wordt dit voor je opgelost. Je hebt dus zelf geen omkijken naar het serverbeheer.
Een managed VPS is geschikt voor als je:
- het technisch serverbeheer uit handen wilt geven en daar budget voor hebt;
- goede performance en stabiliteit nodig hebt voor je site;
- meerdere websites runt en ze op 1 plek wilt beheren;
- meer vrijheid wilt in de serverinstellingen (alleen via een verzoek).
Managed Hosting bij Hostnet
Bij Hostnet noemen we een managed VPS Managed Hosting. De VPS-server is op maat geconfigureerd, zodat hij voldoet aan jouw eisen en wensen. Onze technici voeren het serveronderhoud en de monitoring van je VPS uit. Zo zorgen we voor een optimale performance en voeren we updates tijdig uit. Het beheer van je site(s) doe je eenvoudig zelf met het Control Panel van Plesk (verderop in het artikel vertel ik je daar meer over). Daarnaast beschik je over een eigen accountmanager waarmee je altijd kunt sparren.
“Met Managed Hosting hebben we geen omkijken naar serverbeheer” – Webshop Nice Price Office.
SLA
Bij Managed Hosting zit SLA (Service Level Agreement) inbegrepen. Dit houdt in dat we 24 uur per dag, 7 dagen per week jouw VPS monitoren en samen met jou afspraken maken over de reactietijd wanneer zich een incident voordoet.
- De optimale omgeving, afgestemd op je wensen en ambities
- Geen omkijken naar monitoring en serveronderhoud
- Passende technieken en functionaliteiten voor de beste performance
Managed Hosting
Geniet van de beste performance voor jouw webapplicatie(s). Betrouwbaar. Stabiel. Flexibel.
- Persoonlijke accountmanager en technici
- Solide en razendsnelle server
- Geen omkijken naar het serverbeheer
- Afgestemd op jouw wensen en ambities
- Uitgebreide features en technieken
- 24/7 monitoring
2. Unmanaged VPS
Bij een unmanaged VPS heb je zelf de volledige technische vrijheid om je server te beheren. Het voordeel hiervan is dat je zelf de configuratie en het besturingssysteem kiest. Ook kun je extra’s toevoegen, zoals een back-up-systeem of een control panel om je VPS eenvoudig te beheren. Daarnaast richt je ‘m zelf in door bijvoorbeeld je favoriete applicaties te installeren. Bovendien heb je volledige root-toegang, zodat je zelf bijvoorbeeld toepassingen kunt installeren en commando’s kunt uitvoeren. Denk aan het installeren van een cms.
Met onze VPS beveiligingstips houd je jouw server veilig.
Een unmanaged VPS is geschikt voor als je:
- als particulier technische kennis hebt;
- als organisatie ict-specialisten in huis hebt die de VPS beheren;
- goede performance en stabiliteit nodig hebt voor je site;
- je bepaalde software wilt gebruiken die niet op shared hosting kan, zoals Ruby on Rails;
- veel flexibiliteit en vrijheid wilt om een server in te richten.
VPS Hosting bij Hostnet
Bij Hostnet geniet je bij VPS Hosting van constante performance door het distributed storage cluster (data die op verschillende servers wordt opgeslagen). Dataoverdrachten verlopen snel dankzij SSD’s (opslagruimte). Daarnaast beschik je over je eigen IP-adres, root-toegang en kun je jouw VPS herinstalleren via je klantaccount in Mijn Hostnet. Je VPS draait in een veilig en betrouwbaar high-end datacenter. Gaat er toch iets mis met de server waarop jouw VPS draait? Dan lossen onze technici het probleem direct op. Let op: bij een VPS Hosting krijg je geen SLA.
- Betrouwbare en krachtige servers
- Volledige technische vrijheid
- Maandelijks opzegbaar
VPS Hosting
Geniet van de volledige controle en vrijheid. Over je razendsnelle en flexibele VPS.
- 7 dagen p/w support
- Veilig en betrouwbaar high-end datacenter
- Betrouwbare en krachtige servers
- De nieuwste technieken
- Eenvoudig uit te breiden
- Direct aan de slag
Performance Hosting
Naast Managed Hosting en VPS Hosting, bieden we Performance Hosting aan. Dit is een managed VPS die speciaal is ingericht op het leveren van de beste performance voor jouw website of -shop. Het is een hostingoplossing voor sites die shared webhosting zijn ontgroeid. Je krijgt een eigen VPS waarop je, afhankelijk van je pakket, 1 tot 5 websites kunt plaatsen. Daarnaast heb je geen omkijken naar het beheer. Dat doen wij voor je.
Let op: bij Performance Hosting zit geen SLA. Ook is configuratie (instellingen aanpassen) op de server niet mogelijk.
- De beste performance voor jouw website of webshop
- Wij regelen het technische beheer van je server
- Simpel opschalen wanneer je business groeit
Performance Hosting
Boost jouw groeiende website of webshop. Dankzij de optimale performance van een Managed VPS.
- Eenvoudig opschaalbaar
- De beste performance voor je site of shop
- Veilig en betrouwbaar high-end datacenter
- Geen omkijken naar het technisch beheer
- Installeer in 1 klik WordPress
- Persoonlijke accountmanager en technici
Managed VPS vs unmanaged
Tussen een managed en unmanaged VPS zitten een paar verschillen. Het grootste verschil is het beheer. Bij een unmanaged VPS beheer je de server zelf. Je moet dus ook zelf problemen oplossen waarvoor je technische kennis een vereiste is. Bij een managed VPS wordt het beheer voor je gedaan. Hiervoor betaal je wel een stuk meer dan bij een unmanaged VPS.
Daarnaast heb je bij een unmanaged VPS de volledige vrijheid om je server in te richten. Bij een managed VPS kun je bijvoorbeeld geen ander besturingssysteem kiezen. Wil je alsnog iets aanpassen? Dan moet je daarvoor een verzoek bij de VPS-hostingprovider indienen.
Extra’s voor je VPS
Bij een Hostnet VPS kun je extra’s toevoegen. Namelijk een control panel en een back-up-systeem. Laat ik je daar meer over vertellen.
Beheer je VPS met Plesk
Bij managed Hosting bij Hostnet beheer je jouw virtuele server en applicaties met het Plesk Control Panel. Bij VPS Hosting heb je de optie om Plesk te installeren.
Met Plesk beheer en creëer je webomgevingen. Ook host je meerdere webapplicaties en gebruik je jouw eigen huisstijl. Plesk is ideaal om WordPress-installaties op je VPS vanuit 1 omgeving te beheren. Daarnaast zie je onder andere direct de veiligheidsstatus en beschikbare updates. Door de hoogwaardige beveiliging zijn je applicaties en server beschermt. Bovendien check je op afstand de status van je VPS-server met de Plesk Mobile-app voor je mobiel of tablet. Benieuwd hoe Plesk precies werkt? Maak dan gebruik van deze demo.
Met Plesk kun je ook:
- meerdere accounts hosten. Hierdoor liggen de kosten per account lager;
- klantgegevens, domeinnamen en databases snel aanmaken en beheren;
- jouw klanten zelf hun account laten beheren;
- mailboxen en e-mailaliassen aanmaken;
- autoresponders instellen.
Check voor alle opties de website van Plesk.
Voorkom dataverlies met een back-up-tool
Een back-up maken van data is verstandig. Het zal je maar gebeuren: je wordt gehackt of een software-update gaat mis en je hebt geen recente versie van je server of device beschikbaar. Met een back-up-dienst als Acronis Backup of Managed Backup bij Hostnet voor je VPS is dat verleden tijd.
Acronis Backup
Met Acronis Backup voor VPS Hosting maak je kopieën van de data op je server en device (mobiel en werkstation). Je bepaalt zelf wanneer en hoe vaak je dat doet. Mislukt er een back-up? Dan krijg je daar een notificatie van. Daarnaast kun je in de back-ups bladeren als je op zoek bent naar een specifiek bestand. Bovendien worden de back-ups extern opgeslagen, dus niet op je eigen server. Ook maak je gebruik van incrementele back-ups. Dit zijn back-ups die enkel de bestanden bevat die zijn gewijzigd. Hierdoor bespaar je ruimte op je VPS-server.
Managed Backup
Bij Managed Backup voor Managed Hosting zorgen onze technici voor de back-ups van jouw data. Je hebt er dus geen omkijken naar als er iets misgaat. Zo kun jij je focussen op jouw business.
Welke VPS moet ik kiezen?
Welke VPS je het best kunt kiezen, hangt af van jouw wensenlijstje. Om je een handje te helpen, heb ik hieronder een aantal situaties geschetst. Het is belangrijk om de volgende vragen in je achterhoofd te houden:
- Heb ik genoeg kennis in huis om een VPS-server te beheren?
- Weet ik hoe je een VPS moet optimaliseren en onderhouden?
- Heb ik de tijd en middelen om een VPS zelf te onderhouden?
- Wat zijn mijn wensen en eisen?
- Wat is mijn budget om hosting af te nemen?
– Ik wil het serverbeheer zelf doen
Wanneer je zelf de touwtjes in handen wilt houden, is een unmanaged VPS een geschikte dienst. Het serverbeheer en het samenstellen van je VPS regel je namelijk zelf.
– Ik wil geen tijd kwijt zijn aan het serverbeheer
Indien je geen serverkennis hebt of liever je kostbare tijd wilt besteden aan je business, raden we je een managed VPS aan. Wij zorgen dan voor het beheer van je server. Zo kun jij zorgeloos aan de slag met mooie projecten.
– Ik wil mijn eigen software installeren
Als je jouw eigen software wilt installeren, bijvoorbeeld apps, kies je voor een unmanaged VPS. Je hebt namelijk de volledige vrijheid om zelf je VPS in te richten.
– Ik wil zo veel mogelijk uptime
Zijn er te weinig resources beschikbaar op de shared webhosting-server? Bijvoorbeeld als een andere website plotseling te veel websiteverkeer ontvangt? Dan bestaat de kans dat jouw website offline gaat. Met een VPS heb je geen last van externe factoren en heb je zo veel mogelijk uptime.
– Ik wil meerdere websites beheren
Ben je van plan om meerdere websites te maken? Kies dan voor een (un)managed VPS of Performance Hosting.
– Ik verwacht veel bezoekers op mijn website
Denk je dat je veel bezoekersaantallen krijgt? Of heb je andere grootse ambities? Dan raden we je Performance Hosting aan. Zo ben je verzekerd van een optimale performance.
– Ik ga starten met een blog/website
Wanneer je gaat starten met een blog of website, raden we je aan om te starten met shared hosting. Bijvoorbeeld WordPress-website maken. Dit is namelijk genoeg voor de meeste websites. Groeit je site? Dan kun je altijd nog overstappen op een VPS.
De VPS kosten
Wil je een Hostnet VPS-server kopen? De kosten van een VPS hangen af van welke VPS-soort je kiest. Ik leg het hieronder graag aan je uit.
– VPS Hosting
De prijzen van VPS Hosting beginnen bij Hostnet vanaf € 7,50 per maand. Je kunt er zelf een samenstellen of voor een kant-en-klare configuratie kiezen.
– Managed Hosting
Voor Managed Hosting raad ik je aan om contact op te nemen met een van onze accountmanagers via am@hostnet.nl of 020-7500801. De kosten zijn namelijk afhankelijk van jouw wensen en eisen.
– Performance Hosting
Bij Performance Hosting kies je uit samengestelde pakketten vanaf € 50,- per maand. Weet je niet welk pakket het best bij je past? Ook dan neem je het best contact op met een van onze accountmanagers.
De standaard voordelen van een VPS bij Hostnet*
- Je blijft bereikbaar voor bezoekers door de automatische verlengingen
- Je VPS wordt direct opgeleverd, zodat je meteen kunt starten
- Je VPS wordt gehost in gecertificeerde datacenters
- Hosting die met je meegroeit als jouw business groeit
- Eenvoudig beheer in je persoonlijke klantaccount
- 7 dagen per week support
- Handige tips en tricks op ons blog
* Kijk voor alle specifieke voordelen bij onze hostingdiensten.
Managed Hosting
Geniet van de beste performance voor jouw webapplicatie(s). Betrouwbaar. Stabiel. Flexibel.
- Persoonlijke accountmanager en technici
- Solide en razendsnelle server
- Geen omkijken naar het serverbeheer
- Afgestemd op jouw wensen en ambities
- Uitgebreide features en technieken
- 24/7 monitoring
Hallo,
Kunnen wij via een vps hostnet kiezen waar op de wereld onze content delen via Instagram en Tiktok? Bijv USA of alleen bepaalde staten of heel usa? Of werkt een vps van Hostnet niet zo?
Hoi Jeroen,
Dankjewel voor je vragen. Alles wat je op jouw VPS bij Hostnet zet kun je wereldwijd delen/posten via Instagram en TikTok. Om je beter te helpen, kun je het best contact opnemen met onze Klantenservice via 020-7500800 of via een van de andere contactmogelijkheden. Deze vind je op https://www.hostnet.nl/contact.
Groetjes,
Lysanne