Een webshop laten maken in 2024
Een webshop beginnen wordt steeds populairder. In 2022 waren er maar liefst meer dan 80.000 webwinkels. 10 jaar eerder was dit aantal nog net geen 20.000 (CBS). Een webshop starten, klinkt dus als een kans om succesvol te ondernemen. Maar er komt veel kijken bij een webshop. Zit je er tegenop om zelf een webshop te bouwen? Dan kun je een professionele webshop laten maken. In dit artikel vertel ik je waar je allemaal rekening mee moet houden.
Waarom een webshop laten maken?
Er zijn verschillende redenen waarom een webshop laten maken verstandig is. Bijvoorbeeld, je hebt:
- geen technische kennis en loopt hierdoor tegen instellingen aan;
- geen developer-resources in huis om een shop te maken en te beheren;
- geen tijd om zelf een webshop in elkaar te zetten.
Kun je zelf een webshop maken?
Jazeker, je kunt ook zelf een webshop maken. Heb je geen technische kennis of wil je in een paar stappen een webshop opzetten? Met Website Builder Plus kun je snel een webshop maken. Heb je wat technische kennis en zoek je naar veel flexibiliteit? Dan is WordPress in combinatie met WooCommerce de juiste keuze. Kun je zelf coderen? Dan plaats je jouw gecodeerde webshop op een VPS.
Hoelang duurt het om een webwinkel te laten maken?
Ik kan niet in 1 zin zeggen hoelang het duurt om een professionele webwinkel te laten maken. Er spelen namelijk diverse factoren mee. Zoals de grootte en complexiteit van je webshop. Maar ook of je kiest voor een webbureau of een freelance webdeveloper. Ga ervan uit dat een webshop laten maken tussen de 3 weken tot 2 maanden duurt.
Wat kost een webshop laten maken?
De kosten om een webshop te laten maken, zijn net als de tijdsduur afhankelijk van verschillende factoren. Ik heb de belangrijkste voor je op een rijtje gezet waar je rekening mee moet houden:
- jouw wensen en eisen;
- de complexiteit;
- de domeinnaam en hosting;
- de bouwkosten;
- of je een bestaande website met webshop laat maken of een nieuwe laat bouwen;
- of je zelf de content maakt of dit laat maken;
- of je zelf het beheer doet of dit laat doen.
Het is mogelijk dat je € 400 kwijt bent voor een basiswebshop, maar tienduizenden euro’s betaalt als je kiest voor een maatwerk webshop met veel pagina’s en functies. Tip: bepaal van tevoren het budget dat je wilt besteden. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.
Goedkoop een webwinkel laten maken
Als je (nog) geen budget hebt, is het logisch dat je graag zo goedkoop mogelijk een webwinkel wilt laten maken. De vraag is echter of dit wel een goed idee is. Meestal is het antwoord nee.
Wanneer je de optie hebt om goedkoop een webshop te laten maken, ontvang je vaak een webshop op basis van een bestaand template. Indien je iets wilt veranderen, moet je zelf aan je webshop sleutelen. Daarvoor heb je nu juist een webdeveloper ingehuurd. Je kunt dus beter investeren in een goed ontwerp, zodat je daar geen omkijken meer naar hebt.
Wat heb je nodig om een webshop te laten maken?
In de meeste gevallen zorgt het webbureau of de webdeveloper voor de benodigde onderdelen om een webshop te maken. Toch komt het soms voor dat jij de benodigdheden moet aanschaffen. Om je hierop voor te bereiden, vind je hieronder de 4 spullen die je nodig hebt. Daarnaast is het gewoon handig om te weten wat de webdeveloper voor je koopt.
1. Domeinnaam
Voor een webshop heb je een domeinnaam nodig. Een domeinnaam is het adres waarmee bezoekers jouw webshop kunnen bereiken. Een domeinnaam bestaat uit een naam, bijvoorbeeld je bedrijfsnaam, en een topleveldomein. In het laatste geval moet je denken aan de klassiekers als .nl en .com of speciale topleveldomeinen voor webshops als .store en .shop.
Check direct je domein
Wil je weten of jouw favoriete domeinnaam nog vrij is? Controleer ‘m direct hieronder in de checker. Mocht je domeinnaam bezet zijn, kijk of je variaties kunt maken of kies voor een ander topleveldomein. Tip: een domeinnaam generator helpt je een domeinnaam verzinnen.
2. Hosting
Om ervoor te zorgen dat je bezoekers jouw webshop zien, heb je hosting nodig. Hosting is een ruimte op een server (computer) die je afneemt bij een provider, zoals Hostnet. Op de server staan alle bestanden van jouw webshop.
Er bestaan verschillende soorten hosting, zoals shared hosting en VPS hosting. Alleen niet elke hosting is geschikt om een webshop soepel te laten draaien. Wij raden je aan om te kiezen voor een VPS, zoals Performance Hosting. Hiermee beschik je over je eigen resources, zodat je webshop optimaal opereert.
Tip: Je kunt ervoor kiezen om een WordPress-webshop te laten maken. Zo kun je gebruikmaken van WordPress en WooCommerce op een VPS.
3. Beveiliging
Het is belangrijk om je webshop zo veilig mogelijk te houden. Je verwerkt namelijk de gegevens van je klanten als ze een bestelling plaatsen. Deze mogen niet op straat komen te liggen. Zorg daarom onder andere voor een SSL-certificaat waarmee je een veilige websiteverbinding opzet. Voor webshops raden we het EV SSL-certificaat aan.
SSL
Bied je bezoekers een veilige websiteverbinding. Beveilig ‘m met een SSL-certificaat.
- Automatische installatie
- Beter vindbaar in Google
- Veilige https-verbinding
- Privacybestendig
- Vertrouwen bij bezoekers
- 7 dagen p/w support
Meer veiligheidsmaatregelen
Naast SSL dien je meer beveiligingsmaatregelen te nemen. Gebruik onder andere een sterk wachtwoord en maak regelmatig een webshop back-up. Meer tips vind je in ons artikel om een veilige website te maken.
Goed om te weten
Hostnet zorgt voor de veiligheid van het platform waarop jouw webshop draait. Daar heb jij dus geen omkijken naar. Kies je voor Performance Hosting? Dan beschik je over Managed Backups en beheren onze technici jouw VPS.
4. Producten en content
Tot slot heb je natuurlijk producten en content nodig. Hierbij moet je denken aan mooie productfoto’s, eigenschappen en pakkende webteksten. Deze kun je zelf schrijven of uitbesteden aan een professionele fotograaf of tekstschrijver.
Een webshop laten maken: het proces
Een webshop laten maken, gaat niet zonder proces. Het begint bij het aanvragen van verschillende offertes. Hierdoor kun je webbureau’s of -developers met elkaar vergelijken. Heb je een keuze gemaakt? Dan is het tijd voor het intakegesprek.
Het intakegesprek
In een intakegesprek ga je aan tafel met de uitvoerder. Je maakt jouw wensen en eisen kenbaar, zodat de uitvoerende partij een zo goed mogelijk beeld krijgt van hoe jouw webshop eruit moet komen te zien. Weet je niet precies wat je wilt? Een goede webdeveloper helpt je bij het bedenken van jouw shop. Of gebruik de volgende vragen:
- Wie is je doelgroep?
- Wat is het doel van je webshop?
- Welke pagina’s zijn onderdeel van je webshop?
- Wat is het budget voor je webshop?
- Hoeveel tijd mag het kosten?
- Wil je een (nieuwe) huisstijl laten maken?
- Op welke zoekwoorden wil je worden gevonden?
- Wie levert de content aan?
- Wie zorgt voor het onderhoud?
- Wie doet de (technische) nazorg?
- Wie regelt de domeinnaam en hosting?
Daarnaast kun jezelf de volgende vragen stellen over de toekomstige samenwerking:
- Doe je zaken met een gekwalificeerd iemand?
- Heb je een klik met de webdesigner?
- Wat is de expertise van diegene?
- Ben je betrokken vanaf het begin van het project?
- Heb je duidelijke afspraken op papier staan?
- Krijg je een op maat gemaakte website of alleen een template dat je zelf moet invullen?
- Wie zorgt ervoor dat je website voldoet aan de AVG?
De eerste versie
Nadat het intakegesprek is afgerond en je inzicht hebt in de planning, gaat het webbureau of de webdeveloper voor je aan de slag met de eerste versie van je webwinkel. Hoe zo’n eerste versie eruit ziet en hoelang dit duurt, verschilt per uitvoerder. Zo kun je alleen een wireframe te zien krijgen of een uitgebreidere versie met afbeeldingen en teksten.
Tijdens de eerste versie kun je uiteraard je feedback geven op punten waar je nog niet tevreden mee bent. Vervolgens gaat de uitvoerende partij aan de slag met je feedback.
Oplevering
Het is tijd voor de livegang van jouw webshop. Je hebt de laatste punten samen besproken en bent hopelijk tevreden met het eindresultaat. De volgende vragen helpen je bij het beoordelen van het opgeleverde webdesign:
- Ben je tevreden met het eindresultaat?
- Voldoet je shop aan jouw wensen en eisen?
- Is je shop geschikt voor desktop, tablet en mobiel?
- Is de webshop makkelijk te beheren?
- Laadt je webshop snel?
- Is de developer de afspraken nagekomen?
- Kan een andere developer in de toekomst omgaan met je webshop?
- Is je webshop goed beveiligd?
Ik ga een webshop laten maken
- Ja (75%, 3 Stemmen)
- Ik weet het nog niet (25%, 1 Stemmen)
- Nee (0%, 0 Stemmen)
Aantal stemmen: 4
Wie kan een webshop voor mij maken?
Zowel een freelance webdeveloper als een webbureau kan je helpen bij het maken van een webshop. Hieronder lees je er kort meer over.
Freelance webdeveloper
Een freelance webdeveloper werkt in zijn eentje aan jouw webshop. Het voordeel hiervan is dat je sneller en persoonlijk begeleidt wordt, en hij vaak lagere bedragen vraagt voor een webshopontwerp. Helaas is een freelancer meestal geen allrounder, wat betekent dat hij sterk is in een taak, maar minder goed is in de andere taak.
Webbureau
Naast een webdeveloper kun je terecht bij een webbureau. Zo’n bureau heeft meerdere mensen in dienst die gespecialiseerd zijn in een specifiek vak. Hierdoor weet je zeker dat je een alles-in-een-webshop krijgt opgeleverd. Je betaalt daar echter vaak meer voor dan als je een freelancer aanneemt.
Hostnet’s designpartners
Ben je op zoek naar een uitvoerder? Onze designpartners helpen je graag. Zij zorgen voor een mooi ontwerp, wij voor de hosting van je shop. Vraag direct een offerte op via onze website. Uiteraard heb je altijd de mogelijkheid om zelf op zoek te gaan naar een uitvoerende partij. Bijvoorbeeld door in Google te zoeken naar ‘maatwerk webshop laten maken’.
In het kort
Zelf een webshop maken, kan een uitdaging zijn. Gelukkig kun je altijd een professionele webshop laten maken door een webdeveloper of -bureau. In dit artikel heb je kennisgemaakt met alle aspecten rondom een webwinkel laten maken. Zo weet je hoelang het ongeveer duurt en wat de kosten zijn. Daarnaast weet je welke onderdelen je nodig hebt en hoe het proces eruit ziet, zodat je goed voorbereid bent.
Na oplevering wil je natuurlijk zo veel mogelijk uit je webwinkel halen. Daarom hebben we op Hostnet Academy handige webshop-artikelen voor je klaar staan. Bijvoorbeeld een artikel met tips voor je webshop.
Heb jij nog de ultieme tip om een webshop te laten maken? Laat een reactie achter!
Performance Hosting
Boost jouw groeiende website of webshop. Dankzij de optimale performance van een Managed VPS.
- Eenvoudig opschaalbaar
- De beste performance voor je site of shop
- Veilig en betrouwbaar high-end datacenter
- Geen omkijken naar het technisch beheer
- Installeer in 1 klik WordPress
- Persoonlijke accountmanager en technici
En hoe kom ik in aanmerking om en website te laten maaken
Hi Andre, bedankt voor je reactie. Iedereen mag een website laten maken. Sinds kort kun je ook een professionele website laten maken door Hostnet, voor een aantrekkelijke prijs. Bekijk eens https://www.hostnet.nl/website-laten-maken. Je kunt geheel vrijblijvend een adviesgesprek inplannen en je wensen met ons bespreken.