Wat is een cms (contentmanagementsysteem)? [Handige gids]
Een cms (contentmanagementsysteem) is een tool om eenvoudig een website te maken en te beheren. Maar wat is een cms precies? In dit artikel ga ik dieper op deze vraag in. Je leest onder andere waaruit een cms bestaat, welke soorten er zijn en hoe je het beste systeem kiest om je website te managen. Laten we van start gaan.
Wat is een cms?
Een cms is een softwaretoepassing waarmee je een website kunt maken en beheren. Je kunt dus pagina’s ontwerpen, content toevoegen en/of verwijderen, en publiceren zonder dat je daar programmeerkennis voor nodig hebt. Een website maken is met een cms dus gemakkelijker en efficiënter dan wanneer je een site gaat coderen.
Cms betekenis
De term ‘cms’ staat voor contentmanagementsysteem of in het Engels ‘content management system’. Het woord zegt al eigenlijk wat het is; het is een systeem waarmee je content managet.
Wat kun je met een cms doen?
Je kunt met een cms dus een website maken en beheren. Laten we hier dieper op ingaan. Met een cms kun je onder andere:
- het uiterlijk van je site bepalen, bijvoorbeeld via een thema of template;
- functionaliteiten toevoegen als een contactformulier of socialmedia-knoppen;
- pagina’s en blogberichten aanmaken;
- content publiceren, bijvoorbeeld teksten, afbeeldingen en video’s;
- content bewerken en verwijderen;
- content organiseren, bijvoorbeeld onder een bepaalde categorie;
- bezoekers de mogelijkheid geven om een reactie achter te laten;
- gebruikers beheren of toegang geven tot bepaalde delen van je site.
De voor- en nadelen van een cms
Een contentmanagementsysteem biedt je zowel voor- als nadelen. Je hebt al kennis gemaakt met een aantal voordelen. Hieronder vind je er meer, plus de nadelen van een cms.
De voordelen van een cms
- Snel ontwikkelen
Met een cms kun je snel een basiswebsite ontwikkelen. Zo bespaar je tijd en geld. - Eenvoudig in gebruik
De basis van een cms is eenvoudig in gebruik. Je kunt content gemakkelijk toevoegen en publiceren. - Veel functies
Je krijgt toegang tot veel verschillende soorten functies om de basis van een cms uit te breiden en een website naar eigen wens te maken. - Vindbaar in Google
Een cms biedt functies om de vindbaarheid van je website te verbeteren. Ook zijn de codes van een design vaak geoptimaliseerd voor SEO. - Aanpasbaar
Met een cms kun je een website maken, rekening houdend met je eigen wensen en behoeften. Wil je in de toekomst je website aanpassen? En cms is flexibel aanpasbaar.
De nadelen van een cms
- Leercurve
Als je voor het eerst een cms gaat gebruiken, moet je eerst leren hoe het systeem werkt. Dit geldt ook als je overstapt naar een ander cms. Dit kost tijd. - Veel updates
Een cms wordt continu up-to-date gehouden om zo de beveiliging te verbeteren en de laatste functies toe te voegen. Bij sommige cms’en krijg je voortdurend te maken met updates die je zelf moet uitvoeren. Als je dit niet doet, loop je het risico om met een verouderd en kwetsbaar systeem te werken. - Beveiligingsrisico’s
Cms’en zijn populair bij hackers, waardoor je automatisch een mogelijk doelwit kan zijn. Je moet zelf veiligheidsmaatregelen nemen om je website te beschermen. - Verborgen kosten
Als je extra functies of een high-quality design wilt toevoegen aan je website komen daar meestal extra kosten bij kijken. Deze kosten zitten vaak niet inbegrepen bij de aanschafprijs van het cms. - Beperkte uniekheid
Er zijn kant-en-klare functies en designs verkrijgbaar, maar de kans is groot dat een andere website hier ook gebruik van maakt. Hierdoor kun je jouw website lastig onderscheiden van concurrenten.
Cms-onderdelen
Een cms bestaat uit verschillende onderdelen. Deze onderdelen zijn nodig om het systeem te laten werken. Dit zijn de:
- back-end;
- front-end;
- database.
1. Back-end
De back-end is de ‘achterkant’ van je website en niet zichtbaar voor bezoekers. In deze omgeving beheer je alles rondom je site, zoals het aanmaken van pagina’s en het updaten van je cms. Je komt bij de back-end door in te loggen met een gebruikersnaam en wachtwoord.
2. Front-end
De front-end is de ‘voorkant’ van je website en zichtbaar voor bezoekers. Hieronder vallen onder meer de websitekleuren, lay-out en content. Je ziet nu bijvoorbeeld de front-end van Hostnet Academy. Je voegt de onderdelen van de front-end toe via de back-end.
3. Database
Tot slot is er de database. Een database is een digitale plek waar alle informatie over je website gestructureerd, georganiseerd en beveiligd is opgeslagen. Hierdoor kan de informatie snel worden opgevraagd. Onder informatie vallen bijvoorbeeld blogartikelen, gebruikersaccounts en productvoorraad.
Welke contentmanagementsystemen zijn er?
Het ene cms-systeem is het andere cms-systeem niet. Er bestaan namelijk verschillende soorten, elk met zijn eigen kenmerken. Hieronder vind je 5 verschillende soorten.
1. Open-source
Een open-source cms download en gebruik je gratis. Je kunt de broncode aanpassen, verbeteren, en weer delen, zodat het cms aansluit op je behoeften. Dankzij de hulp van anderen spelen de ontwikkelaars van het cms in op nieuwe (technologische) ontwikkelingen en kunnen ze problemen sneller ontdekken en oplossen.
2. Proprietary
Een proprietary cms is het tegenovergestelde van open-source. Je kunt het cms alleen gebruiken bij aanschaf van een licentie. In ruil daarvoor krijg je vaak meer geavanceerde functies en betere support.
3. Headless
Bij een headless cms zijn de front-end en de back-end van elkaar gescheiden. Je beschikt alleen over een back-end waar je content kunt maken en beheren. Je bepaalt dus niet de manier waarop de content getoond wordt. Een headless cms is handig als je op verschillende platformen content wilt tonen, bijvoorbeeld op je website, smartwatches, publieke beeldschermen en een smart speaker.
4. SaaS
Een SaaS cms (Software-as-a-Service) staat in een cloudomgeving. De leverancier zorgt onder andere voor het serverbeheer en de updates, zodat jij hier geen omkijken naar hebt. Bovendien kunnen jij en eventueel anderen gemakkelijk content maken en beheren vanaf elke locatie en op elk apparaat, omdat je in de cloud werkt.
5. Ecommerce
Een ecommerce cms is speciaal ontworpen voor het maken en beheren van webshops. Je krijgt toegang tot alle functies die een webwinkel nodig heeft, waaronder productbeheer, een afrekenpagina en een winkelmand.
Wat kost een cms?
De kosten van een cms variëren sterk. Als je kiest voor een open-source cms, kun je de software vaak gratis downloaden en gebruiken. Je hebt echter wel hosting en een domeinnaam nodig om aan de slag te gaan met je site. Of extra functies om je website mee uit te breiden. Hiervoor moet je uiteraard betalen.
Ga je voor een proprietary cms? Dan moet je vooraf betalen om het cms te kunnen gebruiken. In de meeste gevallen zijn de hosting en extra functies inbegrepen, dus daarvoor ben je geen extra kosten kwijt.
Je kunt maandelijks een paar tientjes betalen als je een basiswebsite gaat maken. Of duizenden euro’s als je kiest voor een complexe website.
5 bekende cms-systemen
Er zijn veel verschillende soorten cms-systemen op de markt. Elk heeft zijn eigen kenmerken en functies. Ik heb een selectie gemaakt van 5 bekende cms-systemen en vertel je er hieronder meer over.
1. Website Builder
Website Builder is een cms of websitemaker waarvoor je geen technische kennis nodig hebt. Met de drag-and-drop-sitebuilder klik en sleep je jouw website in elkaar. In slechts 3 stappen ben je klaar:
- Kies een ontwerp uit het ruime aanbod aan kant-en-klare templates.
- Pas het ontwerp eventueel aan en voeg je content toe.
- Publiceer je site.
Alles voor je business
Met Website Builder profiteer je van een eigen e-mailadres met webmail. Ook koppel je eenvoudig jouw socialmedia-kanalen aan je site en beschik je over gratis, high-quality afbeeldingen. Groeit je business? Je kunt upgraden naar een groter pakket wanneer het jou uitkomt. Daarnaast is je website altijd geschikt voor mobiele apparaten.
Drag-and-drop-webshopmaker
Wil je een webshop maken? Ook dat kan met Website Builder. Kies hiervoor Plus-pakket, daarin zit een webshopmaker inbegrepen.
Website Builder
Je eigen professionele website in slechts 3 stappen. Vandaag nog online.
- 7 dagen p/w support
- Gebruiksvriendelijke drag-and-drop-sitebuilder
- Geschikt voor elk apparaat
- Coderen is niet nodig
- Aanpasbaar naar smaak en wens
- Ruime keuze aan kant-en-klare templates
2. WordPress
WordPress is een flexibel cms met veel mogelijkheden. Je kunt from scratch beginnen en je website zelf coderen of aan de slag gaan met aanpasbare WordPress-thema’s. Dit zijn designs die het uiterlijk van je site bepalen. Wil je extra functies aan je website toevoegen? Dat kan met WordPress-plugins, stukjes software voor bijvoorbeeld een contactformulier of extra beveiliging.
De Gutenberg-editor
In WordPress zit een editor genaamd Gutenberg. Je beschikt over blokken waarmee je pagina’s en blogberichten bouwt, zoals een blok voor teksten, afbeeldingen, knoppen en noem maar op. Als je WordPress optimaal wilt gebruiken, is technische kennis een pre. Mocht je liever met een drag-and-drop-sitebuilder willen werken, kies er dan voor om een paginabouwer te installeren als Elementor of Beaver Builder.
Een webshop maken met WooCommerce
Ook met WordPress kun je een webshop maken. Hiervoor dien je de plugin WooCommerce te installeren. Let wel op dat je kiest voor een hostingpakket dat genoeg resources heeft, zodat je webshop soepel draait. Bij Hostnet kun je bijvoorbeeld kiezen voor Performance Hosting.
WordPress-website maken
Breng je idee tot leven. WordPress is de ideale start voor je blog, website of webshop.
- 7 dagen p/w hostingsupport
- Zakelijke e-mail
- Gratis https-verbinding
- Ruime keuze in thema’s en plugins
- Automatisch geïnstalleerd
- Direct aan de slag
3. PrestaShop
PrestaShop is een flexibel cms waarmee je, de naam zegt het al, een webshop kunt maken. PrestaShop is geschikt voor zowel kleine als grote webwinkels. Je hebt toegang tot verschillende thema’s om het uiterlijk van je webshop te bepalen. Ook kun je modules toevoegen om extra functies te gebruiken.
Beheer eenvoudig producten
Nadat je een thema hebt gekozen en deze naar wens hebt aangepast, kun je jouw producten en/of diensten toevoegen. Zo stel je van elk product de prijs, grootte, beschrijving, EAN-code, gewicht, voorraad, foto’s en meer in. Vervolgens beheer je jouw producten, bestellingen, belastingen en betalingen via het dashboard.
Kies de juiste hosting
De software van PrestaShop download en gebruik je gratis. Het enige wat je nodig hebt is een domeinnaam en hosting. Ga je een basiswebshop maken? Dan kun je uit de voeten met shared hosting. Voor grotere webshops raden we een VPS aan.
Webhosting
Ontwikkel razendsnel websites op betrouwbare en snelle webhosting. Inclusief uitgebreide features.
- 7 dagen p/w hostingsupport
- Installeer in 1 klik WordPress
- Gratis Wildcard SSL
- Zakelijke e-mail
- Stabiel en razendsnel platform
- Direct opgeleverd
4. Joomla!
Joomla! is een cms waarmee je naast websites ook applicaties kunt bouwen. Of je nu een corporate organisatie runt of een persoonlijke blog wilt maken. Als je Joomla! wilt gebruiken, moet je genoeg tijd reserveren om het cms te begrijpen. Daarom is het handig als je technische kennis hebt.
De extensies
Joomla! werkt met een template. In dit template staan alle basiselementen van een website, zoals rechten van bezoekers. Binnen dit template kun je extensies toevoegen:
- Componenten
Componenten voegen een functie toe aan de kern van je website. Denk aan een ruimte voor een stuk tekst of een webshop. Je voegt ze toe via de back-end van je site. - Modules
Modules voegen een functie toe op een specifieke plek van je site. Zoals in de header, footer of sidebar. Een module is bijvoorbeeld een zoekfunctie of een nieuwsfeed. - Plugins
Plugins voegen ook een functie toe aan je site, maar zijn kleiner. Een voorbeeld hiervan is een knop of de mogelijkheid om een YouTube-video in te sluiten.
Kies de juiste hosting
Voor Joomla! heb je een domeinnaam en hosting nodig. Voor een basiswebsite is shared hosting voldoende. Als je een complexe website gaat maken, raden we je aan om voor een VPS te kiezen.
5. Drupal
Drupal is een flexibel en schaalbaar cms waarmee je websites en applicaties kunt bouwen. In de kern zitten basisfuncties als het beheren van content, performance en beveiliging. Met de modules en thema’s breid je de kern uit tot een website die voldoet aan jouw wensenlijstje. Of maak gebruik van externe diensten of applicaties, zoals social media en analytische tools. Drupal is geschikt voor webdevelopers, marketeers en agencies. Let op: je hebt dus technische ervaring nodig.
Kies de juiste hosting
Wil je Drupal gebruiken? Kies dan voor shared hosting als je een basiswebsite gaat maken en een VPS voor een complexe site.
VPS Hosting
Geniet van de volledige controle en vrijheid. Over je razendsnelle en flexibele VPS.
- 7 dagen p/w support
- Veilig en betrouwbaar high-end datacenter
- Betrouwbare en krachtige servers
- De nieuwste technieken
- Eenvoudig uit te breiden
- Direct aan de slag
Het meest gebruikte cms
Je vraagt je wellicht af wat het meest gebruikte cms wereldwijd is. Het antwoord? Dat is al lange tijd WordPress. Het cms heeft een marktaandeel van meer dan 40%. Dit komt omdat WordPress zo flexibel is voor zowel beginnende als ervaren websitebouwers. Bovendien heeft WordPress een community van miljoenen gebruikers die elkaar helpen bij problemen of informatie uitwisselen. Er worden jaarlijks regelmatig evenementen georganiseerd om kennis op te doen en elkaar te leren kennen.
Het cms van een website achterhalen
Stel je bent een mooie website tegengekomen die je als inspiratiebron wilt gebruiken. Dan wil je vast weten welk cms is gebruikt, zodat je bijvoorbeeld een specifieke functie ook zelf kunt gebruiken. Het is mogelijk om het cms van de website te achterhalen door of in de broncode te kijken of door een online tool te gebruiken. In het laatste geval kun je de url van de desbetreffende website invoeren op What CMS of Build With.
Welk cms kiezen?
Wil je een website beginnen met een cms, maar weet je niet precies welke je moet kiezen? Het is belangrijk om jezelf een aantal vragen te stellen om erachter te komen welk cms het best bij je past. Hieronder vind je een cms-checklist:
- Wat is het doel van je website?
- Past het cms bij je technisch kennisniveau?
- Welke veiligheidsmaatregelen zijn beschikbaar?
- Is het cms geoptimaliseerd voor SEO?
- Welke support krijg je?
- Welke kosten komen om de hoek kijken?
Een aantal voorbeelden
Om je een handje te helpen, heb ik hieronder een aantal situaties voor je geschetst.
– Ik heb geen technische kennis en wil een website maken.
Als je geen technische kennis hebt, kun je het best kiezen voor Website Builder.
– Ik heb geen technische kennis en wil een webshop maken.
Kies voor het Plus-pakket van Website Builder. Hierin zit een webshopmaker inbegrepen.
– Ik heb een beetje tot veel technische kennis en wil een site of shop maken.
Als je wel technische kennis hebt, is WordPress al dan niet in combinatie met WooCommerce de ideale keuze.
– Ik heb technische kennis en wil direct een webshop bouwen zonder plugins te installeren.
PrestaShop is voor jou de optie. Je kunt WordPress gebruiken, maar dan dien je WooCommerce ook te installeren.
– Ik heb technische kennis en wil een basis uitbreiden tot een op maat gemaakte site.
Joomla! of Drupal Past het best bij jou.
– Ik heb technische kennis en wil applicaties bouwen.
Kies voor Joomla! Of Drupal.
Welk cms ben jij van plan om te gebruiken?
- Een ander (43%, 3 Stemmen)
- Website Builder (14%, 1 Stemmen)
- WordPress (14%, 1 Stemmen)
- Joomla! (14%, 1 Stemmen)
- Drupal (14%, 1 Stemmen)
- PrestaShop (0%, 0 Stemmen)
Aantal stemmen: 7
Een website maken met een cms
Heb je een cms gekozen? Dan wil je natuurlijk direct aan de slag met jouw website. Je kunt zelf het cms ontdekken of gebruikmaken van handige artikelen. Wij hebben op Hostnet Academy een aantal stappenplannen voor je gemaakt om gelijk een website of webshop te maken:
- WordPress-website maken
- WordPress-blog maken
- Webshop beginnen
- WooCommerce-webshop maken
- Website maken
- Bedrijfswebsite maken
Tip
Bekijk onze andere website-artikelen op Academy om alles uit je website te halen.
In het kort
In dit artikel heb je kennisgemaakt met alles rondom een contentmanagementsysteem. Je hebt gelezen wat een cms is, wat je ermee kunt doen, en wat de voor- en nadelen zijn. Ook weet je welke cms-systemen er zijn en welke 5 cms’en populair zijn. Tot slot heb je een checklist gekregen met vragen die je jezelf kunt stellen als je een cms gaat kiezen.
Mocht je meer hulp nodig hebben bij het kiezen van een cms, schroom niet om contact op te nemen met onze Klantenservice via 020 750 0800.
Heb jij nog tips? Of ben ik een cms vergeten te benoemen? Laat dan een reactie achter!
Webhosting
Ontwikkel razendsnel websites op betrouwbare en snelle webhosting. Inclusief uitgebreide features.
- 7 dagen p/w hostingsupport
- Installeer in 1 klik WordPress
- Gratis Wildcard SSL
- Zakelijke e-mail
- Stabiel en razendsnel platform
- Direct opgeleverd
Heldere uitleg! Dit maakt het voor gebruikers makkelijk.
Beste Jacqueline,
Dat vind ik fijn om te horen!
Met vriendelijke groet,
Lysanne
een prima pagina! Ik zit al jaren(!) te dubben over het vernieuwen van mijn website. Dit overzicht geeft me waarschijnlijk precies die inspiratie die ik nodig heb om aan de slag te gaan.
Beste Rob,
Dankjewel voor het compliment! Ik hoop dat je wat hebt aan dit artikel. Veel succes met het vernieuwen van je website.
Met vriendelijke groet,
Lysanne
Ik zie dat jullie geen Magento aanbieden. Wat is de reden hiervoor?
Beste Ad,
Dankjewel voor je reactie. Magento is een CMS dat zwaardere eisen stelt aan ons hostingplatform vergeleken met de bovenstaande CMS’en. Daarom adviseren we je een VPS te gebruiken als je Magento wilt hosten. Op onze website vind je meer informatie over managed en unmanaged VPS’en.
– https://www.hostnet.nl/hosting/vps-virtual-private-servers
– https://www.hostnet.nl/hosting/managed-hosting
Met vriendelijke groet,
Lysanne
Ik zou nog graag willen weten of ik voor het online coachen wel de juiste website vorm heb gekozen
Beste Dianne,
Dankjewel voor je reactie. Graag verwijs ik je door naar onze Klantenservice. Zo kunnen we je het beste adviseren welk product goed past bij jouw situatie. Je kunt de Klantenservice telefonisch bereiken via 020-7500800.
Met vriendelijke groet,
Lysanne