Een blog schrijven doe je zo: de 20 beste tips (uitgebreid!) voor je blog  

Athiná Fourtounidis
leestijd
Een blog schrijven doe je zo: de 20 beste tips (uitgebreid!) voor je blog  

Om een blog te schrijven hoef je geen literair talent te zijn, zolang je maar dicht bij jezelf blijft. Maar ook jij kunt je blog naar een hoger niveau tillen. Ik geef je 20 tips (en 1 bonustip) voor het schrijven van je blog, onder meer over de leesbaarheid, vormgeving en vindbaarheid.

Wat is een blog?

Een blog is een website, of een deel van een website, waar informatieve artikelen op staan, zoals deze. Van deze blogs kun je veel leren over verschillende onderwerpen; van beauty tot huishouden, en van voeding tot raceauto’s. Je kunt letterlijk over elk onderwerp schrijven.

Wil je eerst precies weten wat een blog is? Bekijk dan Wat is een blog?. Wil je direct een sprong in het diepe nemen? Blijf dan lezen.

Eerst de basis

Kun jij tips voor het bloggen gebruiken? Laten we beginnen bij het begin. Zorg ervoor dat de basis van je blog in ieder geval goed staat, zodat je daarop kunt voortborduren.

1. Kies je niche

De kans is groot dat je meerdere onderwerpen interessant vindt. Dat is logisch. Toch is het voor een blog belangrijk om je te richten op 1 niche. Dit mag natuurlijk wat breder zijn, zoals fashion of voetbal. Maar het kan ook een specifiek onderwerp zijn, zoals BMW’s of bodylotion. Zolang je ervoor zorgt dat het voor je publiek duidelijk is wat zij op jouw website kunnen vinden, is het goed. En wijk daar niet te vaak vanaf.

Start met je online idee. Claim direct jouw plek op het internet met een domeinnaam.

2. Verplaats je in de lezer

Probeer vooral vanuit het perspectief van de lezer te denken en niet vanuit je eigen denkbeeld. Jij weet waarschijnlijk al een stuk meer over het onderwerp, anders zou je er niet over bloggen. Stel jezelf dus constant de vraag: wat zou mijn lezer hier over willen weten? Een makkelijke manier om daarachter te komen, is met een zoekwoordenonderzoek.

3. Wees jezelf bij het schrijven van je blog

Probeer er niet omheen te draaien en pas je taalgebruik niet al te veel aan. Blijf jezelf, en schrijf zoals je normaal zou praten. Onthoud dat moeilijke woorden gebruiken geen indicatie is van kennis en expertise.

Leesbaarheid

Je kunt een blog schrijven met goede en accurate informatie… Maar zo lang je blog niet prettig is om te lezen, zullen je bezoekers afhaken. Ik geef je tips om je blog zo leesbaar mogelijk te maken. Zodat je bezoekers enthousiast doorlezen tot aan de laatste zin.

4. Gebruik tussenkopjes

Van een lange lap tekst wordt niemand vrolijk. Toch? Tussenkopjes zijn daarom erg belangrijk. Ten eerste omdat ze de lezer helpen te begrijpen waar de tekst over gaat. Online lezers scrollen namelijk vaak eerst door de pagina heen om te kijken of er bruikbare informatie in de tekst staat. Duidelijke koppen geven dan een goed overzicht van de inhoud van je blogartikel en maken het scannen makkelijker. Daarnaast helpen ze je lezer om door je artikel te navigeren. Lezers vinden het wel eens prettig om terug te scrollen naar een alinea die ze heel interessant vonden. Tussenkopjes maken dit een stuk makkelijker.

Hoe het niet moet:

Voorbeeld van een blog schrijven waarbij geen kopjes zijn gebruikt

Hoe het wel moet:

Voorbeeld van een blog schrijven waarbij er tussenkopjes zijn gebruikt

5. Gebruik korte zinnen en eenvoudige taal

Hoe simpeler jij iets kunt uitleggen, hoe prettiger dat voor je lezers is. Lange, moeilijke zinnen zijn voor de meesten lastig te begrijpen. Door vast te lopen op complexe zinnen of lastige woorden, haken je lezers af. En zoeken ze een ander artikel. Zorg ervoor dat je de aandacht van je lezers behoudt met korte zinnen en simpel taalgebruik.

6. Varieer in je woordgebruik

Variatie in je tekst houd je artikel fris en boeiend. Als je hetzelfde woord blijft herhalen, kan dit de lezer gaan irriteren. Merk je dat je vaak hetzelfde woord gebruikt? Probeer deze dan te vervangen door synoniemen. Zo laat je zien dat je een goede beheersing van de taal hebt, en kom je een stuk professioneler over.

7. Test je leesbaarheid met online tools

Er zijn ontzettend veel gratis tools waarmee je de leesbaarheid van je tekst kunt controleren. Zoals het bekende ChatGPT. Wil je een overzicht van goede AI-schrijftools die je hiervoor kunt gebruiken? Bekijk dan ons artikel: AI tekst schrijven.

8. Zorg voor een duidelijke structuur

Er is niets vervelender dan een tekst zonder structuur. Dit is simpelweg niet leesbaar. Ik heb je al verteld hoe belangrijk tussenkopjes zijn. Naast tussenkopjes is het belangrijk om je tekst op te delen in alinea’s en voldoende witregels te gebruiken. Dit is niet alleen visueel aantrekkelijker, maar zorgt er ook voor dat het brein van je lezer even tot rust komt tussen al dat lezen door.

Schrijven van je blog

Nu je weet hoe je een tekst zo leesbaar mogelijk maakt, is het tijd om te daadwerkelijk een blog te schrijven. Maar hoe zorg je ervoor dat je goed schrijft, en dat je een blog foutloos publiceert? Met deze tips is succes gegarandeerd.

9. Start met een opzet

Voordat je start met het typen van uitbundige verhalen, is het fijn om de basis vast te hebben staan. Start altijd met het opschrijven van de volgende secties:

  • Je titel
  • Je koppen (minimaal 4)
  • Je subkoppen
  • Je outro (samenvatting of conclusie)

Lukt het je niet om deze informatie in te vullen? Dan moet je waarschijnlijk nog wat extra onderzoek doen naar het onderwerp.

10. Schrijf een conceptversie

Een conceptversie hoeft niet perfect te zijn. Begin gewoon met het schrijven van een blog, en dan vind je waarschijnlijk vanzelf de juiste structuur. Probeer niet naar perfectie te streven, want dan ben je erg lang bezig. Schrijf zoveel mogelijk informatie op, en kijk later goed naar je zinsopbouw en grammatica.

11. Vraag feedback

Zodra je eerste versie klaarstaat en je zelf tevreden bent, is het tijd om feedback te vragen. Vraag de mensen om je heen om het blogartikel eens goed na te lezen. Hoe is de leesbaarheid? Ontbreekt er nog belangrijke informatie? Is het te veel informatie? Laat je nakijkers kritisch zijn. Alleen zo kun je verbeteren. Heb je geen mensen om je heen die je kunnen hulpen? Gebruik een AI-tool zoals ChatGPT om je te helpen. Dat is nog sneller ook. Hierna kun je aan de slag om je artikel te perfectioneren.

Vormgeving

Het oog wil ook wat. Het design van je blog heeft een grote invloed op je bezoekers. Ik vertel je waar je het beste op kunt letten om je lezers bij je te houden.

12. Gebruik een duidelijk lettertype

Er zijn veel lettertypes beschikbaar en ik kan goed begrijpen dat je hier uniek in wilt zijn. Maar als het om lettertypes gaat, is uniek niet altijd de beste keuze. Overdreven lettertypes kunnen afstotend werken, en dat is niet de bedoeling. Je wilt vooral dat je lettertype professioneel overkomt en goed leesbaar is. Vergelijk de afbeeldingen hieronder eens. Je ziet dat een rustiger, meer standaard lettertype, veel beter leesbaar is.

Hoe het niet moet:

Voorbeeld van een blog schrijven waarbij het lettertype niet goed leesbaar is

Hoe het wel moet:

Voorbeeld van een blog schrijven waarbij het lettertype wel leesbaar is

13. Ga voor een rustig ontwerp: hoe simpeler hoe beter

Het design van je blog is belangrijk. Maar uiteindelijk gaat het om de inhoud. Probeer je websitebezoekers niet af te leiden met drukke animaties en tierelantijntjes. Gebruik de juiste kleuren en afbeeldingen om duidelijk te maken waar je blog over gaat. Meer hoef je niet te doen.

14. Zorg voor een goede balans tussen afbeeldingen en tekst

Alleen maar lezen is ook niet leuk. Om de aandacht van je lezer te behouden, is het raadzaam om zo nu en dan een afbeelding te gebruiken. Mensen houden van afwisseling én van beeldmateriaal. Een bijpassende video is natuurlijk ook goed.

15. Maak gebruik van subtiele accentkleuren

Plaats je knoppen, rasters of extra tekstvakken in je blogartikelen? Gebruik dan subtiele accentkleuren om deze op te laten vallen. Vooral als je een CTA (Call to Action) gebruikt, is het fijn als deze meer opvalt ten opzichte van de rest van je tekst. Je wilt tenslotte dat mensen hierop klikken.

16. Wees consistent in je stijl

Als je eenmaal een mooi blogformat hebt, kun je je hier het beste aanhouden. Consistentie is namelijk goed voor je herkenbaarheid. En hoe meer herkenbaar je bent, hoe betrouwbaarder je bent en hoe vaker mensen jouw blogartikel over die van een ander verkiezen.

Vindbaarheid

SEO: je hebt er vast al eens van gehoord. Het staat voor search engine optimization, en houdt alles in wat ervoor zorgt dat jouw blog goed vindbaar is in zoekmachines zoals Google. En goede vindbaarheid is een must voor je blog, want hoe meer klikken naar jouw artikelen, hoe beter voor jou. Maar het feit dat je bezig bent om een blog te schrijven, is al de eerste stap naar betere zichtbaarheid in zoekmachines.

17. Gebruik relevante zoekwoorden

Is het je doel om je blog te laten groeien en zoveel mogelijk lezers te krijgen? Dan is het raadzaam om eerst zoekwoordonderzoek te doen, en daarna pas te starten met artikelen schrijven. De zoekwoorden die voor jouw niche het belangrijkst zijn, kun je vervolgens toepassen in je tekst en metabeschrijvingen.

18. Optimaliseer voor mobiele apparaten

Is je blog niet of slecht leesbaar op mobiele apparaten? Dan heb ik slecht nieuws voor je: je blog gaat niet goed vindbaar zijn in zoekmachines zoals Google. Hier komen steeds strengere regels voor. Een responsieve website is dus heel belangrijk als je jouw blog wilt laten groeien.

Zoekmachines begrijpen graag waar jouw blog over gaat. Door in je blogartikel te linken naar andere relevante artikelen (intern of extern), help je zoekmachines zoals Google het onderwerp van je blog te begrijpen. Dit verhoogt je kans op een hogere positie.

20. Verbeter de laadtijd van je website

Een snelle laadtijd is belangrijker dan je denkt. Voor zowel de gebruikservaring van je lezers, als voor SEO. Met tools als Google PageSpeed Insights, kun je de laadtijd van je blog controleren en optimaliseren. Dit doe je bijvoorbeeld door afbeeldingen te comprimeren, onnodige plugins te verwijderen en caching te gebruiken.

21. Bonus tip

Bravo! Je hebt het artikel tot dit punt gelezen. Dan heb ik nog een bonustip voor jou: als je wilt beginnen met bloggen, doe je dit natuurlijk het liefst zo goedkoop mogelijk. Bij Hostnet start je al een WordPress-website vanaf een vast laag bedrag per maand. Dat is een prettige en veilige manier om laagdrempelig te starten.

Tot slot

Een blog schrijven is niet moeilijk. Wel zijn er heel wat trucjes om jouw blog succesvoller en beter vindbaar te maken. Durf jij het avontuur aan? Dan wens ik je veel schrijf-, ontwerp- en publiceersucces!

Heb je vragen of waardevolle blogtips? Laat hieronder een reactie voor ons achter.

Delen
Athiná Fourtounidis

Athiná is een boekenwurm met een liefde voor schrijven. Naast haar diverse job als communicatiespecialist bij Hostnet houdt zij van reizen, fitness en mode.

Reacties
Reageer

Praat mee over dit onderwerp

  • Laat hier jouw reactie achter.
  • Vul jouw naam in.
  • Vul jouw e-mailadres in.

Met het plaatsen van mijn reactie ga ik ermee akkoord dat Hostnet Academy (indien van toepassing) een afbeelding van https://en.gravatar.com/ toont die gekoppeld is aan het door mij opgegeven e-mailadres. Ook ben ik mij bewust van de gedragscode van Hostnet Academy.