Wat is DALL-E dan? De AI-beeldgenerator onder de loep

Athiná Fourtounidis
leestijd
Wat is DALL-E dan? De AI-beeldgenerator onder de loep

Er komen steeds meer toffe AI-tools bij, waarvan DALL-E 3 behoort tot 1 van de meest spraakmakende. In dit artikel vertel ik je meer over deze bijzondere tool en hoe je ‘m goed kunt gebruiken. Veel leesplezier!

Wat is DALL-E 3?

DALL-E 3 is een AI-tool waar je beelden mee kunt maken. De tool brengt jouw beschrijvingen tot in de details tot leven, waardoor je er te gekke afbeeldingen mee kunt creëren. De naam DALL-E is dan ook een creatieve combinatie van Salvador Dalí, de Spaanse kunstenaar, en WALL-E, de geanimeerde robot van Pixar. Je zou denken dat deze tool gloednieuw is, maar de eerste versie van DALL-E werd in 2021 al uitgebracht. DALL-E 3 is dan ook een opvolger van DALL-E en DALL-E 2. De nieuwe versie maakt nog betere beelden dan zijn voorgangers; de beelden zijn nauwkeuriger, gedetailleerder en creatiever.

Klik en sleep in 3 stappen je eigen professionele website in elkaar. Coderen is niet nodig.

Maar wat kun je met DALL-E 3?

Je kunt met DALL-E 3 verschillende soorten afbeeldingen genereren. Zo kun je beelden maken van realistische objecten of wezens, zoals meubilair of dieren. Maar ook van niet-bestaande en onwerkelijke fenomenen, zoals boten die volledig gemaakt zijn van wol en varen over de Noordzee; of muizen met snorren en gele hoedjes op. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt.

Hoe werkt DALLE-3?

AI-tools zoals DALL-E 3 werken in 4 simpele stappen:

1. Tekstuele input

Jij als gebruiker levert een tekstuele beschrijving aan. Dit kan iets eenvoudigs zijn zoals een paarse wolk, maar ook iets heel complex zoals een kat die sushi eet, terwijl die op een skateboard rijdt.

2. Codering van de tekst

Jouw tekstuele input wordt door DALL-E 3 omgezet in een numerieke code die de tool kan begrijpen en verwerken.

3. Beeldgeneratie

De gecodeerde tekst wordt verwerkt en door het netwerk geleid. Hierdoor wordt vervolgens het beeld gegenereerd dat overeenkomt met de beschrijving van jouw tekst. De gecodeerde tekst verandert hierdoor in een visueel beeld.

4. Terugkoppeling

Het gegenereerde beeld wordt beoordeeld door het systeem en eventueel geoptimaliseerd. DALL-E 3 leert door zoveel mogelijk feedback te krijgen door de reacties op de gegenereerde afbeeldingen. De tool blijft zichzelf op die manier verbeteren.

Product

Website Builder

Je eigen professionele website in slechts 3 stappen. Vandaag nog online.

  • 7 dagen p/w support
  • Gebruiksvriendelijke drag-and-drop-sitebuilder
  • Geschikt voor elk apparaat
  • Coderen is niet nodig
  • Aanpasbaar naar smaak en wens
  • Ruime keuze aan kant-en-klare templates

Is DALLE-3 gratis?

DALL-E 3 is gemaakt door OpenAI, dezelfde maker als ChatGPT. In principe moet je voor toegang tot de tool dan ook een ChatGPT Plus-abonnement aanschaffen ter waarde van $ 24. Gelukkig iBenieuwd naar wat voor AI-tool DALL-E is? In dit artikel nemen we de krachtige beeldgenerator onder de loep.s er een manier om de tool gratis te gebruiken. Je kunt namelijk gratis afbeeldingen maken met de image-generator van Bing, die mogelijk wordt gemaakt door DALL-E 3. Er zijn ook andere AI-tools waar je plaatjes mee kunt maken. Die heb ik voor je op een rijtje gezet in het artikel over afbeeldingen en foto’s maken met AI.

Een goede prompt is het hele werk

Als je afbeeldingen gaat genereren met DALL-E 3, is het belangrijk om te leren hoe je een goede prompt schrijft. Meer dan een prompt schrijven, hoef je namelijk niet te doen. Er zijn een aantal aspecten die je in je prompt mee kunt nemen. Ik som ze voor je op en zet er voorbeeldresultaten bij.

1. Onderwerp

De eerste stap is natuurlijk omschrijven wat je precies in beeld wilt hebben. Dit kan een object zijn, een wezen, een natuurgebied of iets heel anders. Dat is aan jou. Laten we voor dit voorbeeld een olifant gebruiken.een olifant

Voorbeeld van DALL E prompt met olifant

2. Context

Context is zeer belangrijk. Bedenk je dus waar je wilt dat het beeld zich afspeelt. Je kunt ervoor kiezen om alleen een achtergrondkleur te gebruiken. Maar misschien wil je wel dat het beeld zich afspeelt in een drukke stad, een bos of een andere omgeving. Ik heb ervoor gekozen om de olifant op een strand af te beelden.

Voorbeeld van DALL E prompt met olifant op strand

3. Actie

Je hebt nu voor jezelf bedacht wat er op je beeld komt te staan en waar het beeld zich afspeelt. De volgende stap is om na te denken wat er precies op jouw foto gebeurt. Het kan natuurlijk ook zijn dat er niks gebeurt, en dat je een statische afbeelding wilt. Ook dit kun je in je prompt zetten. Wat betreft de olifant, kies ik ervoor dat de olifant aan het picknicken is.

Voorbeeld van DALL E prompt met zittende olifant

4. Emotie en sfeer

Soms wil je een duidelijke emotie of sfeer uitdrukken met je beeld. Zo kun je een lachend persoon afbeelden of een boze kat. Of wil je zelfs uitbeelden dat ergens een gespannen sfeer hangt. Voor het voorbeeld heb ik gekozen voor een vrolijke zomerdag.

Voorbeeld van DALL E prompt met olifant tijdens een picknick

5. Kleuren en stijl

Je wilt dat je beeld past bij het plaatje dat jij voor ogen hebt. Hoe specifieker je bent, hoe beter je resultaat wordt. Het fijne is dat DALL-E 3 alles voor jou kan creëren, dus dat je ook zelf kunt kiezen welke kleuren en stijl je mooi vindt. Ik maak ‘m zelf nog wat specifieker:

Voorbeeld van DALL E prompt met olifant

6. Perspectief

Vanuit welk perspectief wordt jouw afbeelding gemaakt? Vanaf boven, onder of de zijkant? Vanuit het perspectief van een mier, een mens, of een reus? Ik ga voor het perspectief van een verrekijker.

Voorbeeld van DALL E prompt met olifant door vergrootglas

7. Special effects

Met een AI-generator als DALL-E 3 zijn er ontzettend veel mogelijkheden. Vrijwel alles wat je kunt bedenken is mogelijk. Je kunt zelfs spelen met lichtinval, focuspunten en diepte. Je kunt zelfs kiezen door wie het beeld is gemaakt. Bijvoorbeeld door een kind, of juist door een bekende kunstenaar als Vincent van Gogh. Ik koos voor dit voorbeeld voor het laatste.

Voorbeeld van DALL E prompt met olifant

Ga aan de slag

Zoals je hebt gelezen zijn er ontzettend veel mogelijkheden om een te gekke afbeelding te creëren. De voorbeeldresultaten liegen er niet om. Kom je er niet uit met je prompt? Dan kun je altijd ChatGPT of een andere AI-tool gebruiken om je op weg te helpen. Wel zo makkelijk!

Klik en sleep in 3 stappen je eigen professionele website in elkaar. Coderen is niet nodig.

Tot slot

Je kent nu de basics voor het maken van een afbeelding met DALL-E 3. Heb je zelf nog goede tips voor het maken van AI-afbeeldingen? Laat dan hieronder een reactie voor ons achter. Succes met genereren!

Delen
Athiná Fourtounidis

Athiná is een boekenwurm met een liefde voor schrijven. Naast haar diverse job als communicatiespecialist bij Hostnet houdt zij van reizen, fitness en mode.

Reacties
Reageer

Praat mee over dit onderwerp

  • Laat hier jouw reactie achter.
  • Vul jouw naam in.
  • Vul jouw e-mailadres in.

Met het plaatsen van mijn reactie ga ik ermee akkoord dat Hostnet Academy (indien van toepassing) een afbeelding van https://en.gravatar.com/ toont die gekoppeld is aan het door mij opgegeven e-mailadres. Ook ben ik mij bewust van de gedragscode van Hostnet Academy.