Moeite met een domeinnaam verzinnen? Hostnet helpt je met deze 8 tips!

Lysanne Hopman
leestijd
Moeite met een domeinnaam verzinnen? Hostnet helpt je met deze 8 tips!

Een passende domeinnaam verzinnen voor je onderneming kan lastig zijn. Want hoe vind je een goede domeinnaam die bij je past én die voor jouw (potentiële) klanten makkelijk te onthouden is? Geen nood. Met deze 8 tips is een goede domeinnaam bedenken een eitje!

Een domeinnaam is onderdeel van je site

Je domeinnaam is een belangrijk onderdeel van jouw website. Het vereist daarom serieus denkwerk als je een domeinnaam gaat bedenken. Je domeinnaam is namelijk jouw identiteit op het internet, en kan helpen bij je marketingactiviteiten en je naamsbekendheid. Hieronder vertel ik je waarom een goede domeinnaam verzinnen belangrijk is. Je domeinnaam:

  • is de eerste indruk. (Potentiële) klanten horen of zien je domeinnaam vóórdat ze daadwerkelijk je website bezoeken.
  • vergroot je naamsbekendheid. De juiste naam kan ervoor zorgen dat klanten jouw onderneming niet vergeten.
  • kan helpen bij het verbeteren van je zoekresultaten in Google. Een domeinnaam met de juiste trefwoorden én die relevant is voor je onderneming, brengt op lange termijn voordelen met zich mee.
Start met je online idee. Claim direct jouw plek op het internet met een domeinnaam.

Eerste hulp bij domeinnaam verzinnen

Een goede domeinnaam bedenken, is dus essentieel. Maar tijdens het invoeren van jouw gewenste naam in de domeinchecker, geeft hij steeds bezet, bezet en nog eens bezet aan. Herkenbaar? Het is soms lastig om een passende domeinnaam te verzinnen. Zeker als je je bedenkt dat er wereldwijd miljoenen domeinnamen geregistreerd zijn. Om te voorkomen dat je domeinnaam bij poging 21 een niet te onthouden woordenbrij of getallenreeks wordt, geven we je graag 8 tips. Er bestaan namelijk meer mogelijkheden dan je denkt!

Is de domeinnaam bezet? Maar wil je de naam graag registreren? Dan kun je wellicht de domeinnaam overnemen.

Waar moet je op letten als je een domeinnaam gaat bedenken?

Voordat je een domeinnaam gaat kopen, moet je rekening houden met een aantal punten. Dit zijn ze:

  • Je domeinnaam kan alleen letters van het Nederlandse alfabet bevatten.
  • Je domeinnaam kan alleen cijfers tussen 0 en 9 bevatten.
  • Koppeltekens (-) zijn toegestaan, mits je ze tussen 2 cijfers of letters plaatst.
  • Je domeinnaam bestaat uit minimaal 3 en maximaal 63 tekens.
Domeinnaam verzinnen lange termijn

Tip 1: Denk na over de lange termijn

Een domeinnaam kiezen, is niet zoiets als vrijblijvend daten. Het is een stabiel huwelijk. Het is een investering voor de lange termijn die bij je zal blijven. In goede en in slechte tijden. Zorg daarom dat je een domeinnaam bedenkt die niet alleen aantrekkelijk klinkt, maar ook toegevoegde waarde levert aan je volledige visie en toekomstplannen. Van een ‘slechte’ domeinnaam afkomen, kost je hard werken, geld, naamsbekendheid en je positie in Google. En dat wil je juist voorkomen.

Tip 2: Doe vooraf onderzoek

Als je een domeinnaam gaat bedenken, raad ik je aan om te onderzoeken of je gewenste naam al geregistreerd of gepatenteerd is door een ander bedrijf. Zo voorkom je dat je in juridische problemen komt. En dat het je uiteindelijk veel geld en stress kost.

Tip 3: Verzin een domeinnaam met je bedrijfsnaam

Wil je een websitenaam bedenken die je ook als domeinnaam kunt gebruiken? Zorg dan dat hij past bij je bedrijfsnaam. Op deze manier zet je jouw bedrijfsnaam goed in de spotlights! Stel, je fietst langs een leuk restaurant. Dan wil je natuurlijk even online op de menukaart kijken of er lekkere gerechten worden geserveerd. Hoe handig is het dan als je na het invoeren van de restaurantnaam gelijk de website hebt gevonden?

Voeg een extra woord toe

Daarnaast is de kans kleiner dat een domeinnaam die is gebaseerd op je eigen bedrijfsnaam al bezet is. Komt het toch voor dat iemand ‘m al heeft geregistreerd? Varieer door bijvoorbeeld de plaatsnaam achter je bedrijfsnaam te voegen. Of gebruik het achtervoegsel ‘bv’ als je een besloten vennootschap hebt.

Tip 4: Kies een korte domeinnaam die je makkelijk onthoudt

‘Groteenkleinekamerplantenkopen.nl’: kun jij je deze domeinnaam morgen nog herinneren? Ik in ieder geval niet. Als je wilt dat jouw (potentiële) klanten je domeinnaam onthouden, kun je beter een korte, pakkende domeinnaam kiezen. Dus die ‘groteenkleinekamerplantenkopen.nl’ vervang je bijvoorbeeld door ‘kamerplantenkopen.nu’. Of nog beter: ‘kamerplanten.store’.

Google letters

Tip 5: Zorg dat je domeinnaam wordt gevonden in Google

Als je online wilt groeien met je onderneming, is het belangrijk dat je wordt gevonden in zoekmachines zoals Google. Registreer je jouw bedrijfsnaam niet als domeinnaam? Kies dan voor een belangrijk onderdeel van je dienst. Of stel je product centraal.

Ben je eigenaar van een café? Verwerk dan het woord ‘cafe’ in je domeinnaam. Of registreer een .cafe domeinnaam. Ook werkt het goed om in je domeinnaam een product te combineren met een werkwoord, zoals ‘pizzabestellen’.

Tip 6: Kijk naar de verschillende domeinextensies

In Nederland zijn de domeinextensies, ook wel topleveldomeinen genoemd, .nl en .com populair. Dan kan het voorkomen dat jouw favoriete naam al bezet is. Geen zorgen. Bij een registrar, zoals Hostnet heb je keuze uit honderden extensies. Ga voor een generieke domeinextensie, bijvoorbeeld .org of .net. Of kies een landgerelateerde, zoals .fr of .it.

Nieuwe domeinextensies

Regelmatig worden er nieuwe domeinnamen aan ons aanbod toegevoegd. Weet je niet welke extensie je moet kiezen. Hierbij heb ik een aantal tips: ben je bijvoorbeeld actief in de technologie of breng je een nieuwe app uit? Dan is de .tech extensie de juiste keuze. Bij kleine ondernemers en e-commercebedrijven past de .store extensie. Start je met een persoonlijk merk of een blog? Ga dan voor de extensie .website, .online, .blog of .space.

Nieuwe domeinextensies leveren jou de volgende voordelen op:

  • kort
  • makkelijk te onthouden
  • kosteneffectief
  • duidelijk
  • onderscheidend
  • uitgebreide SEO-mogelijkheden
  • geschikt voor marketingdoeleinden

Tip: Op onze pagina ‘Prijzen domeinnamen’ vind je al onze domeinextensies met de bijbehorende prijs.

Neonletter met tekst Do Something Great

Tip 7: Maak je domeinnaam creatief en toegankelijk

Jouw domeinnaam is de basis van je merk. Zorg er daarom voor dat hij creatief en toegankelijk is. Je (potentiële) klanten zullen je hierdoor sneller vinden en onthouden.

Je gaat bijvoorbeeld een webwinkel starten waarop je zelfgemaakte koekjes verkoopt. Dan zal de domeinnaam ‘thuisbakkerijvoorjou.nl’ je punt niet zo duidelijk maken. Je kunt bijvoorbeeld ook taart verkopen. Of thuisworkshops aanbieden. ‘Zelfgemaaktekoekjes.store’ is wel meteen duidelijk. Deze naam is kort, uniek en makkelijk te onthouden.

Tip 8: Wees creatief met woorden, letters, cijfers en tekens

Onze laatste tip om een domeinnaam te verzinnen: varieer met woorden, letters, cijfers of tekens. Stel, je hebt een onderneming die online een platform wil bieden voor huiszoekenden. Veel domeinnamen zijn in deze branche al vergeven. Je kunt als volgt te werk gaan:

  • Gebruik synoniemen
    Kies bijvoorbeeld voor het woord ‘woning’ als ‘huis’ al bezet is.
  • Varieer met enkelvoud en meervoud
    Kies voor ‘huizen’ als ‘huis’ niet meer beschikbaar is.
  • Plaats een koppelteken
    Gebruik bijvoorbeeld ‘huis-vinden’ als ‘huisvinden’ bezet is. Zorg er wel voor dat je maximaal 1 koppelteken gebruikt. Anders wordt je domeinnaam onoverzichtelijk.
  • Check een andere taal
    Veel woorden buiten het Nederlands om zijn makkelijk te begrijpen. Denk aan ‘casa’ of ‘house’.
  • Gebruik cijfers
    Deze tip werkt heel goed als je een Engelstalige domeinnaam wilt registreren. Zoals ‘houses4you’ als ‘housesforyou’ al bezet is.
  • Betrek de extensie bij je naam
    Je kunt bijvoorbeeld de IJslandse extensie .is gebruiken: ‘woonhu.is’. Let op: Het kan zijn dat je website met soortgelijke namen minder goed vindbaar is door zoekmachines.

Extra tip: Denk er eens over na om een subdomein aan te maken. Bijvoorbeeld als je een online omgeving wilt opzetten.

Wel of geen cijfers en koppeltekens?

Ik wil nog een kanttekening plaatsen. Een van de doelen van een goede domeinnaam verzinnen, is namelijk dat hij gemakkelijk over te brengen is. Zo hoeven mensen niet na te denken over hoe ze je domeinnaam moeten uitspreken of spellen. Het is best ingewikkeld als je een koppelteken moet uitleggen. “Hallo, mijn naam is Andrea en mijn domein is ‘andreas persoonlijke streepje blog punt nl (andreaspersoonlijke-blog.nl).” Dat gaat niet zo gemakkelijk. ‘Andrea.blog’ is daarentegen wel eenvoudig te delen. Zeker als je zo’n domeinnaam gebruikt op marketinguitingen. Denk dus goed na of je cijfers en koppeltekens gaat gebruiken.

Kun je wat extra hulp gebruiken? Probeer dan een domeinnaam tool.

Heb jij al een domeinnaam bedacht?

Laden ... Laden …

Aan de slag met jouw domeinnaam verzinnen

We hebben je 8 tips gegeven om een domeinnaam te bedenken. Hoog tijd om een domeinnaam te registreren. Ben je er nog niet helemaal uit welke extensie je gaat kiezen? Bekijk dan deze 10 verrassende, nieuwe domeinextensies. Veel succes met een domeinnaam verzinnen!

Product
Actie 18,- 0 , 49 p/j

Domeinnaam registreren

Start je online idee. Registreer je favoriete domeinnaam in slechts 1 minuut.

  • 7 dagen p/w support
  • Gratis subdomein(en) aanmaken
  • Domeinnaam doorsturen
  • Keuze uit 850+ topleveldomeinen
  • Flexibel uitbreidbaar
  • Handige tips en tricks op ons blog
Delen
Lysanne Hopman

Lysanne Hopman werkte tot voor kort als SEO Content Specialist bij Hostnet. Haar passie voor schrijven en SEO komt tot leven in zowel haar werk als op haar lifestyleblog.

Reacties
Reageer

Praat mee over dit onderwerp

  • Laat hier jouw reactie achter.
  • Vul jouw naam in.
  • Vul jouw e-mailadres in.

Met het plaatsen van mijn reactie ga ik ermee akkoord dat Hostnet Academy (indien van toepassing) een afbeelding van https://en.gravatar.com/ toont die gekoppeld is aan het door mij opgegeven e-mailadres. Ook ben ik mij bewust van de gedragscode van Hostnet Academy.